Kanojen yhdistäminen parveen

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
ReisKANA
muna
Viestit: 1
Liittynyt: 12 Helmi 2021, 13:24

Kanojen yhdistäminen parveen

Viesti Kirjoittaja ReisKANA »

Millaisia tapoja olette käyttäneet kun tuodaan parveen uusia kanoja taikka parvia yhdistetään?

Onko vanhojen kanojen parveen tuotavien nuorien kanojen sopeuttamiseen jotain "kikkoja"?

Jos kukkoa vaihtaa niin millaisia ongelmia teillä on silloin ollut? Ja miten ratkesi?


Ihan etukäteen mietin näitä asioita että välttyisi ylimääräiseltä stressiltä kanalassa.

riepukka
kana
Viestit: 100
Liittynyt: 19 Maalis 2018, 17:39
Paikkakunta: Viitasaari

Re: Kanojen yhdistäminen parveen

Viesti Kirjoittaja riepukka »

heippa. Yritän tehdä kanojen siirrot ilta-aikaan. Silloin kanat ovat rauhallisempia ja jopa orrella. Toinen hyvä hetki on ulkona isossa tilassa.
Aina ei mene ihan putkeen. Seuraan tilannetta päivän tai kaksi tarkkaan. Joskus se ei vaan onnistu, joskus taas sulautuu parveen kuin ei mitään.
Kukko alistaa kanan itselleen ja kanat hoitavat arvojärjestyksen.
Jos kana ei alistu kukolle niin siitä seuraa yleensä harmia. Kukolle ei anneta pakkeja tai olet porukan hylkiö :smt009
Jos mahdollista niin siirrän kanan kaverin kanssa, niin saavat tukea toisistaan. Jos taas on voimakasluontoinen kana joukossa niin haastaa kyllä lauman ykkösen heti. Ottaa oman paikkansa. Muutos on aina kova stressi.

Itse stressaan aina nuorten "soluttamista" uuteen parveen. Yritän ennakoida valmiiksi jo tipuaikana ja laittaa kasvamaan emon kanssa tulevaan parveen. Se ei vain ole aina mahdollista. Emon palauttaminen omaan laumaa onnistuu yleensä helpommin.
Ihanne tilanne on kasvattaa emon omassa parvessa ja kaikki saavat jatkaa siinä :smt023

Kesällä kävi hauskasti. Emo oli ulkotarhassa tipujen kanssa ja näki oman parven ja kukon ulkopuolella. Oli jo valmis vierottamaan tipuset. Näin, että haluaa mennä moikkaamaan kavereita niin aukasin oven. Emo meni kukon luokse ja lätisty sen eteen. Siitä ne lähtivät yhtämatkaa ja tipuset jäivät omaan parveen :smt008

Uusi kukko kanalaan on yleensä iloinen tapahtuma- ainakin kukolle. Varsinkin nuori kukko saa yleensä ensimmäiset omat kanaset ja kukko on kuin taivaassa, jos saa vanhojen kanojen hyväksynnän. Siinä auttaa kukon hyvät tavat. Ruokkii ja hoitaa rouvia niin kyllä se siitä. Liian innokas nuorikko saa yleensä paniikkia aikaseksi mutta kanat kyllä opettaa intoilijaa :smt018
Vähän on paljon, miten sen ottaa :smt023

Avatar
Aleksandra
riikinkukko
Viestit: 1053
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kanojen yhdistäminen parveen

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Kukon vaihto on meillä sujunut ongelmitta aina. Hyvä kukko tekee kaikkensa hurmatakseen kanat. Suurin osa kanoista on hyväksynyt meillä muitta mutkitta uuden kukon. Komppaan riepukkaa, iloinen tapahtuma - ja varsinkin kukolle! :)

Parvien yhdistämisessä on tosiaan omat mutkansa. Koskaan ei voi tietää miten käy, joten tilannetta pitää seurata. Kyllä siinä on joo stressiä itselläkin, eikä vaan kanoilla. :smt042

Mun kokemuksen mukaan on ollut helpointa siirtää uusia kanoja parveen kun tulokkaat ovat vielä nuorikoita eli noin kolmen kuukauden iässä. Sen ikäiset on otettu parhaiten vastaan jo vakiintuneessa parvessa. Ja yhdistämiseen liittyvä stressi on tulokkailla jo takanapäin siinä vaiheessa kun tulevat munintaikään.

Parhaiten yhdistäminen sujuu kesällä, kun kanoilla on käytössä sisä- ja ulkotiloja. Siten voivat helpommin väistää toisiaan ja vaikka mennä kokonaan pois muun parven näköpiiristä tarvittaessa. Se helpottaa sopeutumista ja vähentää stressiä. Sisätiloissa kannattaa olla esim. tasoja ja ’piilopaikkoja’ mihin altavastaajat voivat väistää. Kannattaa myös varmistaa, että ruoka- ja juomapaikkoja on riittävästi, jotta kaikilla on ruokarauha eivätkä tulokkaat jää nälkäisiksi.
Alhoja elämän ilona.

Vastaa Viestiin