Kanalan asukit?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Tirpat
muna
Viestit: 7
Liittynyt: 03 Marras 2019, 20:11
Paikkakunta: Seinäjoki

Kanalan asukit?

Viesti Kirjoittaja Tirpat »

Meidän kanalassa on aina ollut todella huono tuuri kukkojen suhteen :smt009 Joko kuolleet tai pitäneet lopettaa pahan aggressiivisuuden vuoksi... Nyt on ihan pakko kysyä tyhmä kysymys :shock: Voiko kanala olla kanala ilman kukkoa? Riittääkö että on kanoja, tottakai silloin ei voi tulla tipuja mutta ihan varmuuden vuoksi haluaisin kysäistä? Pärjääskö nämä likka porukalla? :smt060

kaakana
kukko
Viestit: 116
Liittynyt: 18 Marras 2014, 16:39

Re: Kanalan asukit?

Viesti Kirjoittaja kaakana »

Viime syksynä oma tarhani jäi ilman kukkoa kun Poika ( kiltti kukko!) sairastui ja se piti päästää kärsimyksistään. Samanlaisella huonolla tuurilla varustettuna kukkojen suhteen ajattelin sitten kokeilla kukotonta kanataloutta. Alkuun se toimikin mainiosti; sitten kanarouvien nokkimisjärjestyksen haku ei ollut mukavaa katsottavaa kun tappelut oli jokapäiväisiä. Kanoja on n 20 kpl. Päädyin sitten ottamaan pienen kääpiökoch kukon, tulemme mainiosti toimeen ja ennenkaikkea kukko pisti rouvat järjestykseen. Kanalassa kaikki hyvin kun on pomo paikan päällä!

Ruska
muna
Viestit: 9
Liittynyt: 12 Loka 2019, 15:22

Re: Kanalan asukit?

Viesti Kirjoittaja Ruska »

Jos tulevat keskenään toimeen ja voivat muuten hyvin, niin en näkisi että kukottomuus on ongelma. Tärkeintä lienee se lajitoverien seura ja sopiva parvikoko, ei liian suuri. Kuitenkin luontaisesti parveen kuuluu myös se kukko pitämään jöötä, ja kaakanan kirjoitus tuossa olikin siitä hyvä esimerkki.

Meilläkin oli muinoin tilanne, että kukkoa ei ollut, mutta kanat tulivat edelleen toimeen. Parvessa oli jättikocheja, jotka tyypilliseen tapaansa rauhanomaisia luonteeltaan sekä pari maatiaista, jotka puolestaan vähän kipakampia tapauksia. Varmaan pidemmän päälle kukottomuus toimisikin, jos joku/jotkut kanaparvesta selkeästi näyttäisi muille kaapin paikan - eli käytännössä siis olisi siinä kukkona. Mutta jos päivittäin tulee kränää niin ei ole kellään kivaa.

Älä siis vielä luovuta kukon suhteen! Kilttejäkin yksilöitä kun on olemassa. :smt057 Kukoista kun tuntuu vielä helposti olevan jopa ylitarjontaa, joten sellaisen saattaa saada varsin edullisesti tai jopa ilmaiseksi. Toki riippuu vähän paikkakunnasta tai siitä, hakeeko jotain tiettyä rotua.

Ruska
muna
Viestit: 9
Liittynyt: 12 Loka 2019, 15:22

Re: Kanalan asukit?

Viesti Kirjoittaja Ruska »

Pakko jatkaa vielä, kun nyt aihetta miettiessäni muistui mieleen, miten tuo kukon paikan ottaminen tosiaan meni meillä yhdellä maatiaisella sanoisinko että överiksi...

Tämä kyseinen kana oli aikaisemmin melko tavallinen tapaus, munikin hyvin ja oli aivan selkeä oman sukupuolensa edustaja. Kuitenkin melkoinen päällepäsmäri, jolle leppoisammat kaverinsa eivät oikeastaan edes yrittäneet panna vastaan. Viimeisen kukon menehdyttyä parvi jatkoi elämäänsä niine hyvineen.

Eräänä kukottoman kevään päivänä olin sitten hoitamassa kanoja, ja tämä johtajakana sitten aivan yhtäkkiä lehahti orrelle ja KIEKUI. Kyllä, luitte oikein. Olin kyllä pannut merkille, että tuon kanan käytös muuttui yhä vain dominoivammaksi kukon kuoleman jälkeen, mutta tuo nyt tuli jo ihan puskista. :oops: :smt042

Edelleenkään en tiedä, mitä sen kanan elimistössä oikeasti tapahtui enkä tiedä uskoisinko itsekään, jos en itse olisi ollut näkemässä. Olen kyllä katsonut kanoista tiededokumentin, jossa kerrottiin että kanan sukupuoli voi oikeasti "vaihtua" kukoksi, mihinkä syynä kerrottiin olevan munasarjan vaurioituminen. En kuitenkaan voi olla miettimättä kukottomuuden yhteyttä tälle erikoiselle tapahtumalle.

kukkopoika
bankiva
Viestit: 369
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Kanalan asukit?

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Siitä on jo useita vuosia,yksi maatiaiskana alkoi "kiekumaan" vaikka parvessa oli kukko.Muutaman kerran näin, hyppäs kanan selkään muka polkemaan mutta ei se osannu sitä hommaa.Sillä oli jotain kukkojuttuja vaikka oli ihan kanan näköinen.

Vastaa Viestiin