Kukko nokkii yhtä kanaa

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Mari

Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja Mari »

Meillä on nyt ilmennyt kanalassa inhottava ongelma: kukko on valinnut yhden kanoista silmätikukseen, jota jahtaa ja nokkii. Mistähän tämä johtuu?

Meillä on siis 5 kanaa ja kukko, tulivat viime syksynä. Tähän asti kaikki on mennyt näin aloittelijalle mallikkaasti, ei ole ollut mitään ongelmia. Nyt pari viikkoa sitten huomasin ensimmäisen kerran, että yhden kanan sulkapeite ei ole siistin näköinen. Viime päivien aikana kanan niska ja selkä on kynitty kukon toimesta lähes vereslihalle ja kana on aivan hermorauniona. Muut kanat eivät tähän raasuun koske, vain kukko jahtaa kyseistä kanaa. Kyseessä ei ole polkemisyritys, vaan kukko ihan tosissaan seuraa tätä kanaa katseellaan, ja kun kana uskaltautuu puolta metriä lähemmäs, kukko käy nokkimaan. Ruoat olen ripotellut pitkin ulko- ja sisätarhaa, ja tilaahan tällä parvella on enemmän kuin tarpeeksi.

Onko ainut ratkaisu laittaa kukko vaihtoon, vai onko tähän jotain muuta keinoa? Vähän hirvittää kyllä tuo kukko, kun tällä hetkellä meillä on verkon takana emon kanssa 3 pientä tipusta. Mitäköhän kukko niillekin sitten tekee, kun on aika yhdistää muuhun parveen? :smt009

Anna

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja Anna »

Onko mitään muutosta tullut. Taitaa olla kiperä ongelma, kun kukaan ei osaa / uskalla kommentoida. En minäkään osaa!

rilla

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja rilla »

En minäkään varmaan neuvoa siihen tiedä. Joskus vaan voi niin käydä,et kukko ei hyväksy kaikkia kanoja parveensa.
Ja kun parvia on vaan se yksi,niin kanalla ei ole omaa paikkaa.

Minä kyllä etsisin uuden kukon. Jos nykyinen on noin valikoiva,niin voi ottaa jahdattavaksi jopa ne tiput. :smt009

Mari

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja Mari »

Ilmeisesti on aika erikoinen tilanne, kun luulin saavani tältä palstalta heti päivän aikana mielipiteitä/apua tilanteeseen :smt003

Mutta joo, kanalassa ei ole tapahtunut muutosta. Raasukana piileskelee nyt pesässä, pitänee seurata että yrittääkö ruveta hautomaan, vai onko tosiaan vain kukkoa piilossa... Täytyy alkaa etsimään uutta kukkoa, en todellakaan halua ottaa riskiä että tekisi noille tipusille pahaa.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4351
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Oletko nähnyt, että syökö kukko nyppimänsä höyhenet vai jäävätkö ne maahan/lattialle? Jos kukko syö höyheniä, niin sillä on todennäköisesti puutetta eläinvalkuaisesta. Mitä ruokaa saavat?
Tonja, p: 046 666 5106

Mari

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja Mari »

Ei syö höyheniä, ainoastaan nokkii ja repii ne kanalta irti jos saa raasun kiinni.

Meillä on vapaasti tarjolla puolitiivistettä, lisäksi päivittäin kauraa sekä ruoantähteitä.

// Ongelma ratkaistu, kukko pääsi pölkylle viikko sitten. Huomattiin, että eräs toinenkin kana on menettänyt sulkia, ja aristaa selkäänsä. Aikani salaa parvea seurattuani huomasin, että kukko on aivan liian raju polkemaan tyttöjä... Ilmeisesti oli ihan liikaa kevättä rinnassa, voi kanaparkoja!

gallinita

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja gallinita »

No niin, tuo varmaan olisi ratkaisu minunkin ongelmaani... Vanhemmassa parvessani on neljä hy-line -kanaa ja maatiaissekoituskukko. Kukko on ihmisille ystävällinen ja kanasillekin muuten, mutta yksi kanaraasu joutuu jatkuvasti kukon nokkimaksi. Muistaakseni ongelma alkoi, kun tämä kana lakkasi antamasta kukolle, ja nyt kukko selkeästi ajaa kanan muusta laumasta erilleen. Tarhassa ongelma kärjistyy, siksi yritän pitää parvea vapaana niin paljon kuin mahdollista. Astumisyrityksestä tässä ei ole kyse, vaikka kana joskus nurkkaan ajettuna kyyristyykin alistuvasti paritteluasentoon. Kyseinen kana on joskus ollut rohkea ja luottavainen, nyt piiskuttava hermoraunio. Muiden kanojen kanssa ei ole mitään ongelmaa. Onko vika tässä kanassa vai kukossa? Voiko kukko aistia kanassa jonkun sairauden (esim. marek) ja siksi ajaa tämän jatkuvasti kauemmas? Mietin tätä koska en turhaan haluaisi vaihtaa muuten hyvää kukkoa, toisaalta kanan stressi ja pelko huolettaa myös... :smt009

hanna

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja hanna »

Meillä kukko sorsii kahta vaaleaa kanaa, jotka tulivat parveen myöhemmin. Ehkä se ei hyväksy niiden väriä? Ei siis päästä näitä syömään ensikattaukselle, eikä ole kiinnostunut polkemaankaan, mutta ei kyllä mitenkään jahtaa niitä. Samassa porukassa tuli neljä kanaa, kaikki ulkonäöltään poikkesivat täysin meidän mustista. Kaksi muuta kanaa saavat kukon puolesta syödä, jos kanat laskevat ne syömään.

Maru

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja Maru »

Meillä myös kukko alkanut vainoamaan yhtä kanaa,
Ovat ennen olleet ihan sopuisasti. Kukko ollut 2vuotta ja kana 3v.Pari viikkoa sit huomasin kanalta puuttuu selästä pyrstön juuresta sulkia. Reilu 2€ kolikon kokoinen paljas iho.
Sitten näin, kun kukko jahtasi kanaa (vain tätä yhtä) ja kana pakeni ja lopulta alistuneena painui ihan maata vasten, kuin kuollut. Kukko nokki päähän niin kovaa, että kops kuului. Ja muutenkin kukko riehui ja isotteli kanan ympärillä.

Tämä kana kanssa ihan hermoraunion näköinen. Kun kukko katsookin, niin se pakenee sisälle. Välillä kukko jahtaa sisälle ja kanan mentyä pesään jättää sen rauhaan.

Ihmettelen mistä moinen käytös johtuu, voiko sille tehdä jotain.

Vielä viime syksynä pidin kukkoa ihan nössönä. Se vain katseli ja oli tosi rauhallinen. Kiltti kanoille ja ihmisille.
Elokuun lopulla kuoriutui tipuja, joista 1 oli kukkopoika. Se asusti talven samas tilassa ja enenevässä määrin huomasin vanhan kukon ajavan sen pois lattialta tasoille.
Huhtikuun alussa kun pääsivät tarhaan, vanha kukko jahtasi kukkopoikaa. Kunnes tosiaan viikko sitten huomasin sen jahtaavan ja nokkivan päähän yhtä kanaakin. Samoihin aikoihin kukkopoika pääsi uuteen kotiin ja oletin kanankin pääsevän rauhaan, mutta nyt kanalla harjassa rupea ja oleilee melkein vain sisällä. Kun vien ruokaa, hädintuskin uskaltaa ulos tulla. Pysyy mun vieressä turvassa koko ajan.
Tämä kana oli ennen rohkein ja ehkäpä ylimpänä kanojen nokkimisjärjestyksessä.

Johtuukohan kukon käytös, kun oli se toinen kukko talven yli häiritsemässä tai olikohan tämä kana jotenkin kukkomainen.
Eilen huomasin, että tämä jahdattu kana kurisee samalla tavoin, kuin emokana poikasille. Rökittääköhän kukko kanaa, että mene hautomaan siitä. Koska jättää kanan rauhaan, kun se menee pesään.
Kana ei kyllä haudo, kun on rusk hybridi. Kukko alholainen.

Toisellakin kanalla selässä pyrstön tyvessä paljas kohta. Ja ympärillä katkenneita sulan pätkiä.

samapi

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja samapi »

Muniiko se kana jota kukko jahtaa?
Meillä sellaisilla vanhoilla kanoilla jotka ei enää muni on samanlaista, paljas kohta selässä. Tosin en ole kukon nähnyt niitä kiusaavan, enkä kyllä polkevankaan. :smt017

Maru

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja Maru »

Luulen et munii, mutten voi olla varma. Mutta se kukko kyllä jahtaa ja nokkii.
Ajattelin, jos orrella nokkii edessään olevan kanan selkää

gallinita

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja gallinita »

Tosi vaikea sanoa mistä ongelma johtuu.. Meilläkin mainitsemani kukko ja kana tulevat välillä pitkiä aikoja mainiosti toimeen keskenään, kuopsuttelevat pihalla rinta rinnan ja nukkuvat orrella vierekkäin, välillä kukko jahtaa ja nokkii tätä yhtä ja samaa kanaa ja käyttää pahimmillaan jopa kannuksia. Maru, sanoit että ajettu kana pysyttelee turvassa lähellä sinua. Pysytteleekö se lähelläsi vain ajettuna vai tekeekö se muutenkin niin? Tämä mun ajokana on aina kävellyt mun perässä. Se kerjää herkkuja multa eikä yleensä ota vastaan kukon tarjoomuksia, silloinkaan kun ei ole ajotilannetta. Luulen että tässä on syy kukon käytökseen, mutta tiedä tuota sitten. Siis että kukko olis jotenkin mustasukkainen kanan huomiosta.. Tiedän että eläimen käytöstä ei pitäis yrittää ymmärtää ihmisen näkökulmasta.. Mutta kun sitä haluais ymmärtää edes jotenkin. :smt009

Maru

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja Maru »

Valitettavasti (ehkä kanan näkökulmasta hyvä ) tämä kyseinen Heta kana on kuollut. Pari viikkoa melkeinpä koko ajan yksin sisällä oltuaan, löytyi kuolleena pehkusta. Sisällä oli tosi vaisu kun sinne menin sitä ruokkimaan herkuilla. Jyväautomaatti sisällä ja ulkona. Herkut heittelin yleensä ulos. Mut kun tämä ei uskaltanut pihalle. Kukko ajoi heti takas sen. Lopus ei menny enää edes karkuun vaan alistu heti ja kukko hakkasi toista päähän :smt022

En tiedä kuoliko masennukseen /yksinäisyyteen vai oliko joku tauti miksi kukko alkoi hakkaa sitä.

Sen jälkeen kukko ei ole näin käyttäytynyt ketään kanaa kohtaan, eikä sitä ennen.

Heta oli tosi kesy ruskea hybridi. Poika (silloin 10v) aina sylitteli sitä. Ei menny yhtään karkuun. Alkoi minun turvaan tulemaan kun viel uskaltautu tarhaan ja kukko oli alkanut vainota sitä.

gallinita

Re: Kukko nokkii yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja gallinita »

Osanotot Hetan takia :smt056 Ehkä se kanan kannalta oli hyvä juttu, ei ole kiva juosta karkuun päivästä toiseen... Mullakin tilanne on nyt melko rauhallinen, kana väistää kukkoa, ja kukko tavallisesti kulkee ohi. Joskus, jos vainottu kana hätääntyy kukon lähestyessä, kukko muuttuu hyökkääväksi. Mutta toivotaan rauhaa ja rakkautta kaikkiin lintuloihin! :smt002

Vastaa Viestiin