Apua..Kanojen hoito talvella?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

kuumakesä

Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja kuumakesä »

Noniin.. Kävi sitten niin kuin vähän keväällä pelkäsinkin.. :smt004 Eli, otettiin "kesäkanoja" jotka oli tarkoitus laittaa syksyn tullen taivaaseen ja ensi keväänä taas uudet kanat jne. Tässä sitten yhtenä aamuna huomattiin, että ilma menee paikoin jo pakkasen puolelle, ja hätä tuli kanojen puolesta. Kipin kapin eristämään pikkiriikkistä kanalaa ym. eikä puhettakaan, että kanat taivaaseen asti lähtis. :smt003

Kun ei oltu ollenkaan varauduttu kanojen "talvisäilytykseen" niin ei ole hirveesti tietoa miten niitä sit talvella hoidetaan..Poikkeaako talvihoito jotenkin perushoidosta? Mitä pitäisi ottaa huomioon?
Olen hakenut haulla kaikenlaista tietoa täältä, mutta osaan en saanut selvyyttä. Munituspunahelttaa, kauraa, ohraa, munankuoria ja kotiruokaa ovat tähän asti saaneet, toki vettä, soraa ja kalkkirakeitakin on tarjolla. Kylmällä ilmalla vien lämpimämpää vettä, siis nyt jo. Riittääkö ne ruoka- ja juomapuolesta? Tarvivatko jotain vitamiinia? Tai madotusta? Agrimarketissa eivät osanneet sanoa vitamiinien tarpeeseen muutakuin mitä purkkien kyljissä lukee, eli sairauden, lääkityksen tms jälkeen.

Onko ylipäätään rääkkäystä pitää kolme kanaa pienessä reilun parin neliön kanalassa talven yli, mikäli lämmön saisi pysymään plussan puolella? Kannattaako meillä siis edes yrittää, vai meneekö kanojen elinolot ikäviksi? Orret ja munintapesät tietty löytyy, orsia ja tasoja olisi tarkoitus tehdä vähän lisääkin viihdykkeeksi kuten ulkonakin niillä on ollut.
Seinät ja katto on nyt eristetty styroxilla ja uretaanilla. Lattialle oon keränny märkää haravoitua lehteä sahanpurun päälle. Langattomalla lämpömittarilla oon nyt seuraillu kanalan lämpötiloja orren korkeudelta ja lattiatasosta, suuria eroja niissä ei ole, ja plussan puolella on lämpö pysynyt, vaikka ulkona on pikku pakkasta öisin ollut. Toki kun pakkaset kovenee, täytyisi jonkunlainen patteri myös hommata.

Kattoon laitoimme ajastimella valon. Valon tarpeesta on löytynyt eripuraista tietoa.. Kanasemme heräävät ennen 7 ja menevät ennen ilta seitsemää nukkumaan. Koska kanala on pieni ja muutenkaan ei enää ulkona ole kovin aurinkoista, olen ajastimella laittanut valon aamulla 7-9 päälle ja illemmalla 16-19 välillä. Tarvivatko kanat siis tätä valoa vai onko se vain munintatauon/sulkasadon kannalta haitaksi??
Ja jos/kun sulkasato tulee, niin onko silloin erityistä hoidontarvetta vai jatketaanko normimeiningillä?

Kanat on vielä päivät ulkona, ei ongelmaa, vaikka välillä oli jopa -2. Pääsevät halutessaan kyllä sisäänkin.

Olisin kiitollinen, jos joku viitsisi näihin vastailla. :smt001

helvi

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja helvi »

Eihän ne kanat tartte talvella sen erikoisempaa hoitoa kuin kesällä. Rehun kulutus kasvaa tietenkin ja pakkasen puolelle ei lämpötila saisi mennä, paitsi maatiaiset kestää jonkin verran pakkasta. Itse yritän pitää lämmön sellaisena, ettei vesi jäädy, mutta kyllä viime talven pakkasilla se jäätyi ja kanalan lämmöt kävi välillä -5C°.
Valoaikaa kanoilla pitää mielestäni olla ainakin se 8h päivässä, että ne ehtivät syödä kunnolla.
Itse en lisää kanoille vitamiineja, kun ne syövät mm. puolitiivistettä, enkä ole antanut matokuurejakaan.

kuumakesä

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja kuumakesä »

Puolitiivistettä minullakin on, joten ehkä ne ei vitamiinilisää sitten tarvi. Nukkuuko kanat sitten enemmän talvisaikaan, vai elelevät muuten vain mielellään pimeämmässä?

Vastasin jollekulle myös yksityisviestiin, mutta en tiedä lähtikö se matkaan ollenkaan, kun ei näy lähetetyissä, vaan lähtevissä?? En vissiin osaa käyttää tätä yksityisviestipuolta...? :-"

Hmm..Josko me sitten uskallettaisiin kokeilla pitää kanoja hengissä talvenkin yli.. Olisihan se aika huikeen ihanaa, jos onnistuisi :) On ne niiiin :smt055 Ja voin vaan kuvitella, kuinka ihanaa olis sitte taas keväällä päästää ne ulos ihmettelemään :smt041
Mutta jos esim.kanalan lämpötilaa ei saada pidettyä sopivana, tai jos kanat ei viihdykään noin pienessä tilassa, niin on meillä takaporttina myös mahdollisuus saada kanat talvihoitoonkin.

Iloisten Munatalo

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo »

Milka monivitamiini-liuosta maatalouskaupasta talveksi aion minä antaa meidän kanoille lisäksi. Sinuna lisäisin lattialle pehkuun vielä joko paksun kerroksen kutteria tai turvetta tai molempia jotta on varmasti lämmin talvella ja jos hyvin käy se alkaa palamaan ja lämmittää sitten.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4349
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Hyvä päätös :smt041 Kyllä se ympärivuotinen kana on paljon kivempi kuin pelkkä kesäkana ;)Tilantarvetta kun mietit, niin vallan hyvin pärjää kolme kanaa reilun parin neliön tilassa. Siinähän on hirmusti enemmän tilaa, kun vertaa vaikka häkkikanalaan tai virikehäkkikanalaan. Jopa luomussa saa olla viisi kanaa neliömetrillä! Erilaiset orret ja tasot siihen vielä lisäksi, niin hyvin ne pärjää.

Mulla kun on tuo krooninen eristeensyöntikammo kanojen kohdalla, niin pitää kysyä teidän eristyksistä, että eihän ne jääneet näkyville vaan verhoilitte ne jollain?

Yksäri siirtyy lähetettyihin vasta sitten, kun sen vastaanottaja sisäänkirjautuu.
Tonja, p: 046 666 5106

kuumakesä

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja kuumakesä »

Kiitokset vastauksista :smt006 Tässähän rupee rohkaistuun ja uskomaan ainakin ajatuksen tasolla onnistumisen mahdollisuuteen..

Juu-u, eihän noista raski luopua kun on jo niin tottunut niihin. :smt050 Ajateltiinkin tehdä vielä orsia ja tasoja ihan lähipäivinä lisää, niin voivat pakkasten tullen olla lähes "kahden kerroksen väkeä". Kaippa ne sitten mahtuu, onhan tosiaan hurjan paljon pienemmissäkin tiloissa (harmi vaan) kanoja. Ja tuolla pääsevät elämään muuten normi kanan elämää, mutta tilaa on vähän hintsummin..

Eristykset ei oo näkyvillä. Pääsääntöisesti.. Ja tällä hetkellä ne on peitetty jollakin paksulla, osittain läpinäkyvällä muovilla. En tiedä mitä muovia se on, mutta lattiassa on ainakin selvinnyt jo kesäkuusta asti, ilman, että sitä on nokittu rikki. Mies aikoi ilmeisesti vielä jotkut levyt laittaa siihen päälle. Huomasin kyllä tänään, että styrox näkyy kanoille maistuvan.. Kulkuluukun kohdalla oli suojaamatta styroxlevyn reuna ja kaikilla kanoilla näkyi olevan valkoiset nokat.. :smt019 Nappasin luukun kiinni loppupäiväksi kun olivat jo ehtineet munia ja rehua ja vettä löytyy myös ulkoa. Uretaaniin eivät ainakaan pääse käsiksi, se onkin kyllä aikamoista myrkkyä. Toivottavasti ne selviää siitä styroxin popsimisesta..?

Mistähän sitä turvetta saisi?? Jos heittäis vielä lattialle sekaan sitä. :smt017

Korpela

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja Korpela »

Agri marketista saa turvetta, 250 litraa tiukkaan pakattua vapon turvetta joka "avattuna" on paljon enemmän. Sielläon myös toista turvetta, 150l ja maksaa oisko 7€ mut varmaan voisit heittää sen isomman satsin ... jätä muutama isompi pakku kanoille hajotettavaksi ja muista ottaa kamera mukaan kun päästät kanat valloilleen puhtaaseen kuivaan turpeeseen :)

Se viesti joka näkyi lähtevissä, se on siellä siihen asti että vastaanottaja on lukenut sen. Mä mietin joskus keväällä samaa :)

Onnea kanojenpitopäätöksestä! Tää on paras "harrastus" ikinä :smt049 (vaikka taitaa kyllä olla elämäntapa eikä harrastus :D)

kuumakesä

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja kuumakesä »

Elikkä Agrimarkettiin tieni käy. Taas huomenna. Just eilen kävin :smt003 Se on ihan toisella puolen kaupunkia, tietenkin.. 50km pyörähdys :smt003

Meillä olis kyllä käyttämätön leikkimökkikin pihassa.. Se olis isompi kuin tuo kanala :smt017 Mutta ehkäpä annetaan nämä kolme olla nykyisessä kodissaan, jos vain saadaan tarkenemaan, kun on ulkohäkki ym valmiina. Siihen leikkimökkiinhän vois tietty laittaa uusia kanoja ens keväänä..? :-" :smt023

Kiitos teille kaikille :smt006 Tää palsta on niin huippu :smt049

essi

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja essi »

kuumakesä kirjoitti: Huomasin kyllä tänään, että styrox näkyy kanoille maistuvan.. Kulkuluukun kohdalla oli suojaamatta styroxlevyn reuna ja kaikilla kanoilla näkyi olevan valkoiset nokat.. :smt019 Nappasin luukun kiinni loppupäiväksi kun olivat jo ehtineet munia ja rehua ja vettä löytyy myös ulkoa. Uretaaniin eivät ainakaan pääse käsiksi, se onkin kyllä aikamoista myrkkyä. Toivottavasti ne selviää siitä styroxin popsimisesta..?
tänää huomasin että takapihalla (on tongittu maata talon vierestä koneellisesti) pyöri muutamia sytoxin paloja ja bertta niitä tohkeissaan nokki :( kävin pikapikaa keräämässä palat talteen mutta nyt pelkään että useampikin kana on saattanut niitä syödä :smt009 tuleekohan styrox ulos normaalia kautta vai jääkö kupuun pyörimään? pitäisikö noille nyt jotakin lääkettä antaa? kaapissa on undulaateille tarkoitettua lääkehiiltä ja ruokaöljyä. oksentavatko kanat? miten tähän nyt pitäisi reagoida?

Xaus

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja Xaus »

Kyllä ne ulos tulee. :smt001

Pia

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja Pia »

Meillä rakennetaan aina välillä yhtä sun toista, ja ihan innoissaan ovat kanat tuohon styroxiin. Kerran saivat vahingossa "nokkiinsa" styroxilaatikon, eikä kestänyt kauankaan ennenkuin olivat popsineet koko boksin. :smt018

....mutta kaikki kanat voivat hyvin, joten en ole huolissani styroxin syömisestä. Lähinnä ottaa päähän kun kallliit eristeet menevät parempiin suihin....

Talvella hankitaan kanoille viihdykkeeksi kaalinpäitä, niitä ne popsivat mielellään (ikkunan styroxin peitän tiukasti vanhalla pyyhkeellä, etteivät syö sitäkin...)

Meidän kanat ulkoilevat mieluusti pikkupakkasilla, nytkin ovat juoksennelleet pitkin pihaa vaikka maanpinta on jäässä. Nämä eivät siis ole mitään pesunkestäviä maatiaisia, vaan vanhoja eläkkeellä olevia tehotyttöjä sekä niiden jälkeläisiä.

Elsa-Maija

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja Elsa-Maija »

Mulla oli aikanaan jalasmökin päädyssä talven yli eristetty pikkukanala jossa oli koirankoppilämmitin. Lamppua en silloin saanut sinne laitettua mutta valaistuis hoitui sopivasti meidän uhreiluhallin päädyssä olleen lampun kautta suoraan isohkosta ikkunasta sisään. Valoa oli aamukuudesta iltakymmeneen. Ja kanat muni koko talven. Lämmöt kävi alimmillaan -4 asteessa, kun ulkona oli -35 pakkasta. Silloin meillä oli horniolaisia kanoja.

Nyt meille teuli sekarotuisia maatiaiskanoja ( sisältävät ilmeisesti Alhon kantaa) ja sekarotuinen silkkikukko. Olen eristänyt puukatoksemme päättyn samantapaisen mutta pienemmän kopin. ( oliskohon noin 2,5 neliötä, ehkä vähän yli) Kovasti halauisivat vielä ulos ja pääsevätkin vielä, kunhan saan aitauksen ympärille kuntoon. Kopissa on lämpölamppu ja se samainen koirankoppilämmitin mikä aikanaan oli yksin lämmittämässä. Ainakin toistaiseksi on ollut kanoilla lämmintä. Talvella kasaan luvivallit vielä ympärille lisäsuojaa antamaan takaosaan ja toiselle sivulle.Toisella sivulla onkin valtava halkopino.

Oli kiva kuulla tuosta styroxista ettei tee pahaa. Meillä puuttuu vielä kaksi levynpalaa seinistä ja heti oltiin styroxia nokkimassa.

rilla

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja rilla »

Mä kyllä pelkään styroksi ja kanayhdistelmää.
Mutta en tiedä. Jos se tosiaan jää jonnekin jumiin. Muistelen joskus lukeneeni että se vie tilaa,jolloin eivät pysty syämään soraa, jolloin ruuan sulatus heikkenee.

Mut en tiedä, kyllä mulla aina joskus pääsevät jostain nokkimaan. Mut kaiken olen yrittänyt kerätä pois kun olen huomannut.
Voin kyllä olla tuossa asiassa väärässäkin. :smt003 :smt017

Tiipu

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja Tiipu »

Huoli pois styroksin osalta - meillä on rakennettu viimiset 8kk ja aina välillä jossain pihalla lojuu styroksipaaleja. Heti ovat kanat niitä nokkimassa :smt004 . Mitään ei ole kuitenkaan asiasta seurannut, vaikka olemmekin odotelleet niiden munivan styroksisia koristemunia yms.

Skrållan

Re: Apua..Kanojen hoito talvella?

Viesti Kirjoittaja Skrållan »

mistähän koirankoppilämittimiä sais? ja mitähän ne maksaa...

Vastaa Viestiin