Kukko polkee kanat kaljuiksi

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
Antti K.
muna
Viestit: 22
Liittynyt: 15 Huhti 2021, 15:25
Paikkakunta: Ylöjärvi

Kukko polkee kanat kaljuiksi

Viesti Kirjoittaja Antti K. »

Reilun vuoden vanha kukko meillä polkee kanoja jatkuvasti. Kukko on tällä hetkellä kukoista ainoa ja kanoja sillä on kymmenen, se tosin on huomattavasti kanoja isompi. Parilla kolmella kanalla on selkä kalju ja päästä on sulat kiskottu useammaltakin. Kanat kyllä kuitenkin itse suorataan tarjoutuvat astuttavaksi, eikä se sellaista väkipakkoa yleensä ole. Kukkokin on muuten ihan kiltti, ei käy kenenkään päälle ja mieluummin antaa kanojen syödä kuin että söisi itse kun ruokaa antaa. Onkohan nyt mitään konsteja muuta kun että kukko menisi vaihtoon? On nimittäin muuten herrasmies, mutta tietyt suosikit sillä on jotka sitten menettää sulkia ja alkaa jo aika rumilta näyttämään...

kotikot
nuorikko
Viestit: 48
Liittynyt: 09 Heinä 2014, 00:01
Paikkakunta: Raasepori

Re: Kukko polkee kanat kaljuiksi

Viesti Kirjoittaja kotikot »

Luulisin, että iän myötä kukon into tasoittuu. Voi myös olla tämä kevätkesä enemmän vireää aikaa. En lähtisi kukkoa vaihtamaan, jos muuten hyvätapainen. Tuo 10 kanaa on kyllä tosi sopiva parvi yhdelle kukolle, jotta kanat eivät rasittuisi liikapolkemisesta. Tuo, että on muutama suosikki, on tavallista. Usein näyttävät olevan n. Vuodenikäisiä ja parhaassa munintaiässä olevia. Jossain olen nähnyt, että on olemassa kanoille tarkoitettuja liivejä juurikin estämään selän kulumista tai haavoja. Itse eristäisin verkolla väliaikaisesti ylirasittuneet.
Parvi piikkiöläisiä piristämässä pihaa.

Avatar
Antti K.
muna
Viestit: 22
Liittynyt: 15 Huhti 2021, 15:25
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Kukko polkee kanat kaljuiksi

Viesti Kirjoittaja Antti K. »

Kiitos vastauksesta. Tuota eristystä mietinkin, joka tosin on aika hankalaa meidän suht pienessä kanalassa. No, kaikelle ei aina mitään voi, mutta pitää seurata josko rauhoittuisi kesän myötä ja koettaa jotenkin suojata kaljuimpia. Haavaspraytä olen muutaman päähän väliaikasesti vähän kokeillu suihkuttaa, ja ainakin jotenkuten tuntuu auttavan.

kuusimäki
muna
Viestit: 1
Liittynyt: 09 Helmi 2021, 21:52

Kana kaljuuntuu, kukko vaihtoon?

Viesti Kirjoittaja kuusimäki »

Maatiaisparvessamme on yhdeksän kanaa ja yksi kukko. Kanoista noin puolet on syntynyt vuonna 2020, ja heidän alla haudoimme siitosmunista vuonna 2021 loput siivekkäistämme. Myös kukko on siis tätä nuorempaa polvea.

Parven vanhemmat kanat eivät juuri anna kukon tulla polkemaan. Myös nuoremmissa kanoissa on muutama, joita kukko ei pääse polkemaan. Niinpä parvesta jää jäljelle pari kanaa, joita kukko polkee kovasti. Kukon suosikki on melko säälittävä näky, kun kaljuuntuu selästä ja siivistä. Olemme pitäneet sillä takkia, jonka otimme sitten helteillä pois. Kaljuuntuminen alkoi nopeasti uudestaan. Eräs toinenkin kana on alkanut uhkaavasti kaljuuntua. Pelkäämme, että kanojen iho aukeaa ja tulehtuu.

Mitä tällaisessa tilanteessa kannattaisi tehdä? Etsiä kukolle uusi koti tai näyttää lihakirvestä? Erottaa kukko suosikeistansa kuukausiksi? Sietää tilannetta ja odottaa, että kukko ikääntyessään rauhoittuisi? Kertokaa kokeneemmat, mikä neuvoksi :) Muutoin tykkäämme kukosta, mutta tämä kaljuuntuvien kanojen katseleminen keljuttaa.. Enempää kanoja (kukon huvin vuoksi) emme parveemme halua. Näin kesällä tilaa on mukavasti, kun on useampi ulkotarha, mutta talvella sisätiloissa ei juurikaan ole mahdollisuutta jakaa parvea ja eristää kukkoa ja eniten poljettua.

Erlotta
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 20 Heinä 2022, 10:15

Re: Kukko polkee kanat kaljuiksi

Viesti Kirjoittaja Erlotta »

Meillä kävi näin Elviiran kanan kohdalla, polki siivet lähdes kaljuksi ja niskastakin. Piti erottaa kolme viikkoa siitten laumasta ulkohäkkiin parantumaan. Elviiraa ei meillä enää ole kun sen vei petoeläin haukka viime tiistaina.

Pekka kukon suosikkina nyt on uusin kanamme Miina, jolta nokkinut höyhenet niskasta ja palan nahkaakin. Miina nyt eristyksissä ulkohäkissä jo toista viikkoa seuranaan Viivi kana.

Meneekö kukon hormonit ohi kesän lopussa?
Ei tee samoin muille kanoille. Kiltti toisille.

Vastaa Viestiin