Miksi tulee erivärisiätipuja samanvärisistä vanhemmista?

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
hansu25

Miksi tulee erivärisiätipuja samanvärisistä vanhemmista?

Viesti Kirjoittaja hansu25 »

Eli tässä kuva erivärisistä myskisorsan tipuista. Myskien vanhemmat ovat mustavalkoisia. Raidallisista tulee aikuisena mustavalkoisia mutta entäs nämä vaaleat? Periytyykö vaaleaväri jostain kauempaa? Askarruttaa vain tämä outoväri muunnos Kuva[/img]
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Ihana parvi.. näillä vesilinnuilla on aika montaa värimuunnosta joissa osa geeneistä on peittyviä.. meilläkin on tavisankoissa aika montaa värimuunnosta..itellä ei varmaan oo ees kaikkia niitten jälkeläisten variaatioita.. :smt002
herttahelmeri

Viesti Kirjoittaja herttahelmeri »

Onpa ihania teidän myskilapset! :smt007
Meidän myskit ovat nyt 3 viikkoisia ja kasvaneet hurjasti. Meillä on vielä erivärisiä kuin nuo teidän. Niillä on koko pää ja runko tummanruskea, kaula ja rinta+vatsa keltaiset sekä pyrstö keltainen. Lisäksi kahdella on keltaiset "kajalit" silmien ympärillä. Saapi nähdä minkä värisiä niistä tulee.
Avatar
tipsi
riikinkukko
Viestit: 1075
Liittynyt: 30 Touko 2007, 06:02
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja tipsi »

"Tavis" ankoilla valkoinen väri periytyy peittyvänä, eli sen aiheuttama geeni pitäis tulla kummaltakin vanhemmalta (vanhempien ei tarvitse itse olla valkoisia, sillä koska jokaista kromosomia on 2, ja toisessa voi olla tummemman värin aiheuttava geeni, toisessa taas valkoisen, joka ei siis tuu näkyviin). Itse asiassa valkoisten ankkojenkin perimässä on jokin väri, sillä valkoisen värin aiheuttava geeni (tai oikeammin alleeli) on estäjägeeni, eli estää värillistä väriä ilmenemästä. Joillakin risteytykksillä valkoisen yksilön kantama väri saadaan esille.

Mutta muistaakseni myskiankoilla se meni toisin päin, eli valkoisen värin aiheeuttava on dominoiva, eli jommalla kummalla vanhemmalla sen pitäs olla. Ei ole mahdollista että poikueella olisi 2 isää? Tosin en nyt ole ihan varma tuosta myskiankkojen värin periytyvyydestä, koska ankkakirjani ei ole tässä lähettyvillä enkä voi tarkastaa tietoa.
Ankkoja, kanoja ja lampaita.
hansu25

Viesti Kirjoittaja hansu25 »

On kaksi urosta mutta nekin ovat kummatkin mustavalkoisia. Voihan olla että niistä jompikumpi on sitten tämän geenin kantaja. Olis kiva jos sais vaikka kuvia erivärisitä. Vois vaikka keväällä tehdä vaihtokauppaa. Samalla sais uutta verta laumaan.
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 601
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Viesti Kirjoittaja mimmu »

En muuta osaa sanoa, kun kauniita ihania :smt006
hansu25

Viesti Kirjoittaja hansu25 »

Turha hälyytys noista valkosista tuleekin loppujen lopuksi mustavalkoisia! Sulkia alkoi kasvaa ja sieltä tulee pikimustaa sulkaa!
Vastaa Viestiin