Kanat kiusaavat omia poikasiaan

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Talousmuumio
muna
Viestit: 8
Liittynyt: 24 Touko 2020, 10:29

Kanat kiusaavat omia poikasiaan

Viesti Kirjoittaja Talousmuumio »

Täällä on keskusteluketjuja kiusaamisesta, mutta en löytänyt yhtään esimerkkiä siitä, että kanat kiusaisivat omia poikasiaan. Mulla on kukko ja kaksi sekarotuista kanaa, jotka yhteistuumin hautoivat kesällä 5 poikasta. Alku sujui todella hienosti. Kanat olivat ihan esimerkillisiä emoja ja hoitivat yhteistyössä poikasiaan. Mutta sitten siinä vieroitusvaiheessa kaikki muuttui. Kanat alkoivatkin käyttäytyä aggressiivisesti poikasiaan kohtaan. Ensin ajattelin, että ehkä se on vain tavallista tomerampaa vieroittamista. Mutta nyt poikaset ovat jo vajaa kolmen kuukauden ikäisiä nuorikoita ja aina vaan sama meno jatkuu. Kanat jahtaavat ja nokkivat todella antaumuksella näitä nuorikoita. Reppanat nuoret ovat selvästi peloissaan ja varovat aikuisia. Tilannetta ei yhtään auta tämä lintuinfluenssarajoitus, minkä johdosta kanat on pakko pitää suht pienessä tarhassa. Normaalisti kun annan niiden olla vapaana pihalla.

Kanatarhassa on orsia ja piilopaikkojakin ja kanamökkiin pääsee tietenkin myös pakoon. Koetin yhdessä vaiheessa eristää kiusaavat emot pienempään häkkiin muutamaksi päiväksi, mutta ei siitä ollut apua. Kukosta ei liioin ole avuksi. Sen sijaan että se pitäisi kanoille kuria, se ottaa niistä mallia.

Onko tähän mitään ratkaisua? Onko minun pistettävä emot hengiltä, vai onko tilanteeseen odotettavissa jotain rauhoittumista, jahka lapsukaiset kasvavat?
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4445
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kanat kiusaavat omia poikasiaan

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Huh, kuulostaa kyllä aika oudolta, että samaan parveen syntyneet saavat noin kovaa kyytiä ;(

Yleensä toisestakin parvesta tulleet nuorikot hyväksytään viimeistään siinä vaiheessa, kun ne alkavat munia eli näin pitäisi käydä myös tässä tapauksessa. Mutta siihen munimisikään saattaa olla vielä aika monta kuukautta riippuen siitä mitä risteytyksiä nämä nuorikot ovat eli yleensä pienet rodut aloittavat muninnan aiemmin kuin suuret rodut.

Ensiapuna laittaisin ruuaksi mahdollisimman paljon eläinproteiinia ja paljon virikkeitä: mukavat kylpypaikat, nokittaviksi esim. kokonaisia porkkanoita, kaaleja ja luonnonantimia, esim. ruohosilppua, vesiheinää.
Tuutikki
chabo
Viestit: 174
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Kanat kiusaavat omia poikasiaan

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Täällä on vähän samanlainen tilanne. Kaksi emoa ajavat vieroitusiässä olevia poikasiaan. Onneksi eivät hirveästi, mutta kyllä siinä pakoon juostaan. Kukkokin ohimennessään saattaa nokata kovasti siipien/selän päältä. :smt009 Vanhin kanatyttö on vähän paremmin hyväksytty, mutta se ei vielä muni.

Ajattelin lisätä orsia ja piilopaikkoja nyt ensialkuun. Mutta laitanko orren korkeammalle vai alemmas kuin orsi, jolla aikuiset kanat nukkuu? Samaan vai toiseen päähän kanalaa? (Mietin myös alempana olevien sotkeutumista toisten kakkoihin...) Poikaset ovat noin 2-4,5 kuukauden ikäisiä nyt eli nuo nuorimmat ovat vielä suht nuoria, mutta ne hyppäävät ja lentävät hyvin.

Entä munintapesät - pitäisikö niiden olla lattiatasoa korkeammalla? Nyt kukkokin menee pesään :smt003 ja on viimeiset kolme päivää esitellyt pesiä toiselle rouvalleen. Yksi ylempänä ollut pesä on vielä pois käytöstä, mutta en kyllä halua, että kukko änkeää sinnekin. :smt005 Kanat ovat mustia/harmaita, osin Araucanaa, ja yksi tekee vihertäviä munia, vaikkakin ovat sulkasadossa nyt. Kukottomien hybridien kanssa ei ole tullut mitään tällaisia kysymyksiä, ne ovat varsinaisia sylikanoja näiden rinnalla. :smt057
pikku parvi kanasia
Kotkotti
nuorikko
Viestit: 46
Liittynyt: 07 Elo 2022, 18:40

Re: Kanat kiusaavat omia poikasiaan

Viesti Kirjoittaja Kotkotti »

Joo, sama tilanne alkaa minulla olla. Nyt kana alkanut vieroittaa reilun 2 kk:n ikäisiä tipuja, kana alkoi myös reilu viikko sitten taas munimaan ”mammaloman” jälkeen. Mutta nyt nuo tiput juoksevat vähän jokaista pakoon, välillä myös emo ruvennut nokkimaan ohimennen tipuja. Pitää jakaa kanala jos näyttää että kovin pahaksi menee mutta aika hyvin pääsevät pakoon ja hyppäävät orrelle tms. Pitää vielä kehitellä vaikka lisää orsia kanalaan..
Niin riippuu miten sinulla se orsi/orret sijoittuu.. minulla nuo tiput ovat samoilla orsilla kuin muut kanat. Orsia on minulla kolme ja ovat nurkassa niin että ylin on lyhyin ja keskimmäinen on hieman pidempi ja alin on pisin.. orret sijoittuvat sitten niin että eivät ole ihan päällekkäin ja alimmalla oleva ei saa kaikkea kökköä niskaansa vaan kikkareet tippuu lattialle :smt003
Muninta pesiä minulla on eri korkeuksilla ja näkyy kaikkiin kolmeen pesään ilmestyvän munia (munijoita on nyt neljä). Tein todella isosta kukkaruukusta munintapesän kun käänsin sen ympäri ja tein kylkeen aukon josta kana pääsee sisään, on kelvannut kanoille vaikka on ihan lattia tasossa. Mutta myös ylempänä seinällä on munintapesät. Voithan kokeilla eri ratkaisuja ja laittaa vähän eri korkeuksille pesiä..jospa tilanne rauhoittuu ajan kanssa.
Vastaa Viestiin