Haudonta käynnissä - kuka syö munat?

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Kanarouva
muna
Viestit: 3
Liittynyt: 19 Kesä 2023, 09:03

Haudonta käynnissä - kuka syö munat?

Viesti Kirjoittaja Kanarouva »

Meillä neljän kanan ja kukon parvi. Nokkimisjärjestyksessä alimmaisena oleva kana on alkanut hautoa, 5 päivää nyt takana. Aluksi sillä oli vain kaksi munaa, mutta parin päivän päästä oli kolmas. (Ihmettelin kyllä hieman, että tuleepa vähän munia...) Nämä kolme munaa on merkattu. Valaisinkin jo, ja ainakin kaksi ensimmäistä oli lähtenyt kehittymään normaalisti. Tänä aamuna huomasin, että pesään oli munittu uusi muna, mutta vastaavasti yksi kehittymään lähtenyt muna oli pois. Muut munat olivat tahrautuneet, eli oli rikottu pesään. Kuoret löysin kylläkin ulkotarhasta. Kukahan munia rikkoo/syö? Kerrottakoon vielä, että palasimme reilu viikko sitten reissusta. Hoitaja oli käynyt edellisen kerran hieman reilu vuorokausi aiemmin ja kerännyt munat, mutta yhtään munaa ei ollut pesässä. Tällöin näin kylläkin yhdet tyhjät kuoret purujen seassa. Eli jo tällöin joku kävi rikkomassa.

Kanat ovat nyt kesäkanalassa; yksinkertainen lautakoppi orsineen, yhdellä munintapesällä (toisen lisäsin kyllä joitain viikkoja sitten, mutta eivät ole munineet sinne, vaikka olosuhteiden pitäisi olla kunnossa.) Kopista kulku ulkotarhaan, joka kauttaaltaan kanaverkkoa. Normaalisti ulkoilevat myös vapaana pihalla aamusta iltaan, mutta nyt ehkä kolmena päivänä eivät ole päässeet, paitsi eilen aukaisin iltasella oven vielä muutamaksi tunniksi, eli silloin periaatteessa joku ulkopuolinen elukka olisi koppiin päässyt (ja saattaahan päästä tietty muutenkin jotain kautta...)

Kukko pitää välillä (2-3 kertaa päivässä) outoa ääntä: potpotusta, mikä päättyy rääkäisyyn. Pot-pot-pot-pot-pot-pot-pot-pot-KRÄÄÄÄK. Tunnistaako kukaan tuommoista? Mitä tarkoittaa? Tuntuu jonkinlaiselta varoitukselta. Eilen aamulla hautoja tuli syömään ja jaloittelemaan, kun vein ruuan. Jaloittelutauolla yksi toinen kana lähti munintapesään munimaan, niin kukko aloitti tämän Pot-pot-pot-pot-pot-pot-pot-pot-KRÄÄÄÄK . Piti sitä niin kauan, kun kana oli munintapesässä. Lopetti vasta, kun hautoja palasi sinne. Raukkaparka ei saanut edes munaa aikaiseksi.
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1160
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Haudonta käynnissä - kuka syö munat?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Onpa hankala tilanne. Munarosvo voi olla joku omista kanoista, joka on oppinut huonolle tavalle, tai sitten tosiaan ulkopuolinen eläin. :smt017 Tuo kuvailemasi ääni on kyllä kukon varoitusääni. Mutta sanottakoon saman tien, että kukot kyllä varoittavat joskus tuohon tapaan ihan ilman oikeaa syytäkin.

Oliko tarhasta löytyneet munankuoret niitä merkattuja? Tuli mieleeni, että jos tarhasta löytyi merkattu munankuori, se olisi voinut olla jonkun muun eläimen sinne kuljettama kuin kanan. Mutta sitten toisaalta, (jos ne tarhan kuoret ei ollut merkattu) kana voi munia joskus vaikka uloskin, jos esimerkiksi munintapesä on varattuna, ja muna olisi tullut silloin syödyksi tarhassa jonkun kanan toimesta. Munarosvo kana ei taida yleensä munia kuljettaa vaan rikkoo ja syö sisuksen ja osan kuorista niillä sijoilla.
Kanarouva
muna
Viestit: 3
Liittynyt: 19 Kesä 2023, 09:03

Re: Haudonta käynnissä - kuka syö munat?

Viesti Kirjoittaja Kanarouva »

Tarhasta löytynyt munankuori oli juurikin merkattu kuori. Muna oli mennyt rikki munintapesässä, koska muut munat olivat tahrautuneet. Ehkä siis ulkopuolinen elukka...

Mitä muuten näille jäljellä oleville, nyt melkoisen likaisillekin, munille kannattaa tehdä? Siis pitääkö/voiko huuhdella veden alla? Vai saako ne heti liikaa kosteutta?
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1160
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Haudonta käynnissä - kuka syö munat?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Vedellä en munia huuhtelisi, ettei munan kuoren pinnalla oleva ohut suojakalvo peseydy pois. Pienet tahrat ei munan pinnalla hautomista haittaa, mutta jos kuori on ihan kunnolla likainen, on mahdollista, että poikasen kehitys munassa häiriintyy. Munan kuori on hengittävä ja poikasen kehitykselle on kuoren suoma ilmanvaihto tärkeää. Erittäin varovasti käsitellen voisi kokeilla pyyhkiä pahimpia tahroja vaikka talouspaperilla tai jollain karkealla materiaalilla siten, että varoo hankaamasta kuoren pintaa. Varmuudella on mahdoton sanoa, mikä tässä tapauksessa olisi parasta. Nää on hankalia arvioitavia, eikä lopputuloksesta voi olla varma teki niin tai näin.

Munarosvo voi joo hyvin olla ulkopuolinen eläin, esim. harakka, orava tai joku pikkupeto. Luultavasti tulee aina uudelleen apajalle, kun sen kerran on keksinyt. Mutta tosiaan, myös kanat (joskus myös kukko) oppivat sopivalla sattumusten sarjalla rikkomaan ja syömään munia. Jos saat selville, että syyllinen olisikin joku parvesta, tapaa voi yrittää saada kitkettyä pois. Tässä yksi vanha keskustelu aiheesta:
viewtopic.php?t=15194
Kanarouva
muna
Viestit: 3
Liittynyt: 19 Kesä 2023, 09:03

Re: Haudonta käynnissä - kuka syö munat?

Viesti Kirjoittaja Kanarouva »

Kiitos neuvoista! Katsotaan mitä tulee. Ja seuraillaan tilannetta munarosvon tiimoilta. Nyt oli eilen-tänään tullut pesään kaksi munaa lisää, eikä rikottuja munia. Näillä munilla nyt jo 7 vrk eroa muniin, joita alkoi alunperin hautoa. Poistin nämä uudet. Nytkin siellä tosin 4 vrk:n haitarilla munia, mutta käsittääkseni tämä vielä ok.
Tuutikki
chabo
Viestit: 174
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Haudonta käynnissä - kuka syö munat?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Kiinnostuksesta kysyn, onnistuiko haudonta ja tuliko tipuja?
pikku parvi kanasia
Vastaa Viestiin