viiriäisen jalkojen puhdistus

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Hans Kompis

viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Hans Kompis »

heippa

mikähän on hyvä konsti viiriäisen jalkojen puhdistamiseen ulosteista?
Tähän mennessä olen käyttänyt lämmintä vettä ja sillä yrittänyt pehmittää kovettumia , vaihtelevalla menestyksellä.
:smt024
Suvianne

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Ehkäisystä voin neuvoa sen verran, että minulla vaiva helpotti, kun lisäsin sahanpurua viirujen pehkuun ja joka päivä sellasella käsiharavalla pöyhin pehkut ilmaviksi.
Tein myös ruokailualueen verkolle. Se helpotti kovasti.
Alussa meni monta varvastakin pilalle jam poikki kun painin tuon paakku ongelman kanssa.
tinttuli

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Tärkeintä on tosiaan ehkäistä paakkujen syntyminen. Kuivaa sahanpurua/ kutteria/ turvetta ja hiekkalaatikko. Kuivikkeet pöyhitään joka päivä ja syömättä jääneet vihreät pois. Pihdeillä puristetaan äärettömän varovasti kakkapalloa ja sen murruttua poistaminen on helppoa. Pihdit eivät saa olla leikkaavat!! vaan tasaleukaiset. Toinen konsti on kastella paksu froteepyyhe ja laittaa se pienen lintuhäkin tai boksin lattialle. Viiriäinen/viiriäiset likomärän pyyhkeen päälle tallustelemaan ja paakut pehmenevät. Jos kökköjä koettaa poistaa väkisin, varvas tai kynsi irtoaa!!! Itse en käytä periaatteesta verkkoa, mutta on ehdottomasti oltava muovipinnoitettu. Esm. Pölkky kuivike on sopivan kuivaa ja karkeaa ja voisiko viiru muuta enemmän rakastaa, kuin hienossa hiekassa kylpemistä. Kuivikkeiden pöyhiminen ei vie kuin hetken, mutta päivittäin tehtynä poistaa varvasongelmat ja sopiva kuivikkeiden vaihtoväli lisää kaikkien viihtyisyyttä. Jos viiriäisillä on varpaat kauan kakkapallojen sisällä, ne voivat surkastua verenkierron häiriintyessä ja aiheuttaa linnulle tarpeetonta kärsimystä.
Suvianne

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Minulla oli ruokapaikassa verkkona biltemasta ostettua muovitettua pienisilmäistä verkkoa. Viiruille on tietty senttimäärä se silmäkoko. En muista sitä, mutta se bilteman verkko oli oikean mittanen.

Se helpottaa tosi paljon sotkua jos on ruokailualue verkolla. Joten suosittelen kyllä. Muutenhan sitten voipi olla pehkulla. En millään usko, että lintu kärsis, jos osa alueesta on verkotettu.
Kotkottaja

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Kotkottaja »

Tuttava sanoi että jos näitä paakkuja tulee niin laita viirut kävelemään märälle hiekalle. Täytyy myöntää että en ole vielä kokeillut kun ei ole ollut tarvetta. Meillä noilla muutamalla on turvetta kuivikkeena ja se imee sonnan aika hyvin. Vaikka aika usein sekin on vaihdettava ja välillä käänneltävä.

Lisäystä: Kokeiltu on! Kyllä tuo märkä hiekka vaan toimii jalkojen puhditukseen :smt041 . Nyt kun ovat olleet navetassa ja turpeen seassa purua niin jalkoihin kertyy paakkuja.
Lytikka

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Lytikka »

Ihanaa kun jaatte näitä kokemuksianne täällä.. Mäkin huomasin että viikko sitten tulleella viirukollani on ulostepallo varpaassa. Aion kokeilla tuota märällä hiekalla tepastelua. Onko kokemuksia että irtoaako sitten itsestään vai pitääkö käsin sen jälkeen irroitella?
Elvi

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Elvi »

Puolen vuoden kokemuksella voin sanoa, että puru kuivikkeena kerran viikossa vaihdettuna ja kylpyhiekka riittävät (onneksi) ennaltaehkäisevään hoitoon. Meillä on viisi viirua 120 x 60 x 60 häkissä (kesällä muuttavat isompaan tilaan, kun saan kanalan :smt007 ) mutta yhtään paakkua en ole varpaissa huomannut. Puuhaa lisätäkseni olen laittanut jyrsijöille tarkoitettua heinää, johon viiru mielellään kaivautuu ja omien hiekkojen loputtua Bilteman puhallushiekka on kelvannut oikein mainiosti.

Elvi- neljän viiruvauvan onnellinen "äiti"... ja kylpyhiekka on odotetuin jokapäiväisissä hoidoissa myös 2 viikkoa vanhoille vauvoille
max3

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja max3 »

Mulla on yks viirukana, joka saa itselleen sen palluran jalkaan, vaikka mitä tekis. Häkki siivotaan kerta viikkoon ja hiekkaakin on... Muilla jalat ihan puhtaat ja tällä on taas kökkö, vaikka viime viikolla siltä liotin jalat puhtaaksi, huoh. :smt019
Mimi30

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Mimi30 »

Puru on kyllä ihan ykkösvaihtoehto kuivikkeena viirulassa niin ei tule kökköjä jalkoihin..mutta omatkin viirut "ulkoilee"välillä kanalan puolella ja jos siellä on turvetta niin sitten jalkoihin saattaa tulla joskus kokkareita,ihan käsin olen ne toistaiseksi saanut pois mutta varovainen joutuu kyllä olemaan kun jalat ovat niin heiveröiset..
flai

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja flai »

Meilläkin näköjään tulee muutamalle viirulle näitä palloja varpaisiin, vaikka tilaa oon yllin kyllin ja pehkua pöyhitään päivittäin ja lisäillään kuiviketta. Purua ja turvetta on alustana sekaisin.

Tosi näppärä keino on laittaa kuljetusboksin, faunaboksin, dunan tms. pohjalle sentti lämmintä vettä. Pallovarpaat sinne ja pyyhe päälle niin pysyvät rauhallisina hämärässä. Vartin päästä voi sitten kerätä siistivarpaiset linnut lootasta, itse tallustelevat sen verran että pallot liukenee, eikä tarvitse varpaita murjoa. En noihin uskaltaisi millään pihdeillä puuttua kun ne varpaat on niin hennot...
minkuliini

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Itselläni on kutteri/turve 50/50 eikä ole kakkapalloja tullut! Tarkastan viirujen jalat päivittäin, ja jos ovat likaiset niin lämpimällä vedellä putsaan. Laitan matalaan pakasterasiaan lämmintä vettä, ja sitten viirusta hyvä ote kaksin käsin ja tyypin jalat vesiastiaan! Hetki siinä ja "avot"! Jos kakku ei liukene, niin varoen hankaan sormilla kosteita varpaita. Aina on puhtaaksi lähtenyt :smt023 Tämä toimii ainakin kun viiruja on vain alle 10 terraariossa, joka päivä tulee tyyppejä tutkailtua, eikä kakit kerkee kinttuihin kuivua... En sitten tiedä pystyykö isompia määriä viiruleita tarkkailemaan kovettumien varalta
Päikkis

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Päikkis »

Meillä oli paakkuongelmaa kanssa. Rapsutuksilla ja liotuksella sain pois. Kotoa löytyi myös apteekista saatavaa Ceridal- ihoöljyä, siis ihmisille tarkoitettua. Suihkin sitä puhtaisiin varpaisiin parina päivänä. Enää ei ole paakut tarttuneet. En tiedä käviskö mikä tahansa öljy, mutta tuo sattui käteen ja oli suihkupullossa. Viiriäiset oli öljykäsittelyt aikana jalat ihan rentona kun hieroin jalkoja, selvästi nauttivat.
Suvianne

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Tai olivat kauhusta jäykkinä :smt005
smh

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja smh »

Tästä rohkaistuneena otin sen yhden reilu pariviikkoisen, jolla oli paakku varpaassa, käteen ja vein hanan alle, siis pelkän jalan :smt003

Hyvin sai lämpöisellä vedellä putsattua, otin jalan sopivaan asentoon ja annoin pienen, kädenlämpöisen vesinoron valua ja varovasti sivelin sormella paakkua ja se irtosi tosi helposti. Viiruraukka oli vissiin pelosta jäykkänä, kun ei pyristellyt yhtään, mutta hyvä niin, eipä kastunut lintu, pelkkä jalka vaan :)

Ja nyt on pysynyt senkin jalka paakuttomana, jee!
Muffe

Re: viiriäisen jalkojen puhdistus

Viesti Kirjoittaja Muffe »

Lämmintä vettä ja fairya. Sillä irrottelin paakut pois. Nyt ei ole tullut niitä kun siirryin pelletistä puruun. Jos käyttää heinää lisänä niin ne kannattaa möyhiä joka päivä. Juomapaikka myös katsoa että pysyy kuivana. Pahinta on ruokaa alusissa ja kosteus.
Vastaa Viestiin