Kanalakuoriainen

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Maatikko

Kanalakuoriainen

Viesti Kirjoittaja Maatikko »

Ilta-Sanomissa taivasteltiin broiskun lihasta löytyneitä kanalakuoriaisen (Alphitobius diaperinus) toukkia. En ollut mokomasta eläimestä ennen kuullutkaan - ilmeisesti esiintyy lähinnä suurkanaloissa, vai onko kukaan pienemmän mittakaavan kanallinen törmännyt tähän?
capeet

Re: Kanalakuoriainen

Viesti Kirjoittaja capeet »

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 81688.html
Toi on ÄLLÖTTÄVÄ!
Tämmösen pätkän löysin muuten netistä:
Kanalakuoriainen (Alphitobius diaperinus), Lesser Mealworm,
Aikuinen: Kuoriainen on n. 5-6 mm pitkä, soikea, lähes musta, kiiltävä.
Toukka: Jauhopukin toukan kaltainen, mutta selvästi pienempi.
Esiintyminen: Tropiikista kotoisin oleva laji, joka vain satunnaisesti kulkeutui esim. kahvin mukana Suomeen. Viime vuosikymmeninä broilerikasvatuksen laajennuttua kuoriainen on muodostanut suurempia kantoja Suomessakin. Kun lanta jätetään pitemmäksi aikaa kuivikkeisiin, kuoriainen lisääntyy tehokkaasti, koska se myös syö kananlantaa ja edistää lannan hajoamista. Kuoriainen voi tuhola myös haitallisia kärpästoukkia.
Haitat: Kuoriaisten on epäilty levittävän Salmonellaa. Haitallisin se on niissä tapauksissa, kun kananpojat paastotetaan ennen teurastusta, ja poikaset pääsevät tuona aikana syömään kanalakuoriaisia tai toukkia. Teurastuksen yhteydessä kuoriaiset eivät kuole vaan ne saattavat tunkeutua ulos kuluttajille menevistä broilereista ja olla siten elintarviketuholaisia.
Torjunta: Kanalan pitäminen viikon tyhkillään alle -1oC:ssa tuhoaa siellä esiintyvät toukat ja aikuiset. Varmuuden vuoksi tilat voidaan ruiskuttaa pyretriinillä. Kuoriaisten leviäminen kuluttajille estetään jäähdyttämällä vasta teurastetu broilerit hyvin..

(lähde:http://www.uku.fi/~holopain/stt/stteltar.htm)
Eli taitaa olla ihan tuon broiskujen tehokasvatuksen tuoma juttu.. No onpahan taas yksi syy lisää olla ostamatta broileria.
kochin-fani

Re: Kanalakuoriainen

Viesti Kirjoittaja kochin-fani »

capeet kirjoitti: Eli taitaa olla ihan tuon broiskujen tehokasvatuksen tuoma juttu.. No onpahan taas yksi syy lisää olla ostamatta broileria.
IUH, no tosiaan :pukeright:
Hyi oikeesti!!! Voin hyvin uskoa ettei kuvien lähettäjä voi varmaan enää ikinä syödä kananrintaa...
sera1

Re: Kanalakuoriainen

Viesti Kirjoittaja sera1 »

Kanalakuoriaisen toukkia kutsutaan myös buffalomadon nimellä. Ihan lemmikkiliikkeistä myytävä ruokaotus vaikkapa lemmikkiliskoille.
Suhtaudun hieman epäillen, onko kyseessä kanalakuoriaisen toukka, vaikka se onkin todennäköisin vaihtoehto.
Ne eivät kasva noin isoksi miltä kuvassa näyttäisi olevan :smt017
Joko kuvassa on harvinaisen pieni broilerin rintaleike, tai toukat epätavallisen isoja. :smt003
Kyseisiä otuksia on jokainen varmaan nähnyt. Niitä löytyy välillä munakennojen pohjalta yksittäisiä tapauksia. Erityisesti jos säilöö nurkissa tyhjiä kaupan munakennoja jatkokäyttöön omille kananmunille.
Yleensä kyseessä on tyhjä toukan kuori, toukan vaihdettua nahkaansa.


http://www.sammakkolampi.net/ruoka/jauh ... kaikki.jpg (Kuva sivulta http://www.sammakkolampi.net/ruoka/jauhotoukat.html )
Kuvassa toukka numero 2. on buffalomato.
Hyvin pieni otus kuten kuvasta näkyy.

http://www.iltalehti.fi/ruoka/2013040416860707_ru.shtml tuossa muuten iltalehden juttu aiheesta ja siinä on parempi kuva (kauempaa) jossa näkyy koko rintaleike eikä vaan suttuista kuvaa jostain kulmasta. Tuohon kuvaan perustuen kokoluokkaakin ihmettelin.
Vastaa Viestiin