Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Jekku

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

Viesti Kirjoittaja Jekku »

Meillä on toisella puolella 3 kanaa/m2 niillä on yks taso joka tuo 1m2 lisää tilaa hyvin on sopu säilynyt. Toisella puolella on 2 kanaa/m2 ja näilläkin noin 1m2 lisä tilana ruokintataso. Meillä ei tähän mennessä ole kanoilla ollut minkään laisia riitoja. Ulkonakin vapaana oleva porukka kylpee yhtenä läjänä :smt044 ja muutenkin liikkuvat aika tiiviissä parvessa. Tietysti mitä enemmin tilaa on sen parempi, mutta meillä on tultu näin toimeen.
Kiyry87

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

Viesti Kirjoittaja Kiyry87 »

Mun mielestä olisi hyvä jos ajattelisia asian niin että tekee heti kaksin kertaiset tilat siihen nähden mitä on on aikonut kanoja hankkia.
Oma suunnitelma nimittäin oli 4 kanaa ja kukko ja nyt on kukko, 4 kanaa, 3 tipua ja 4 talvivuokralaista ja hautomakone hurisemassa... :oops:
Ja olen 2 aikuista ja tipun myyny toiseen kotiin jotka oli mulla alun perin.. Näillä lintusilla on paha tapa viedä sydämen joten kunnon tilat hyvä tehdä heti.
Itse tykkään kanssa neliö per kana koska silloin tosiaan lauman alinmaisella on varaa josta karkuun ja nuoriso saa rauhassa hakea paikkansa laumassa. Ja saa muutenkin tilavasti kylpeä, kuopia ja olla luontonsa mukaan eli elää onnellista elämää.
Mutta pienikin kanala toimii hienosti kun kekseliäisyyttä riittää ja pikkuisen rakentelee :smt023 Oon nähnyt pari tosi hienoa tila-ihmettä :smt045 :smt049
suvi.k.

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

Viesti Kirjoittaja suvi.k. »

Meillähän nyt sitten karsittiin porukkaa, tällähetkellä tuossa meidän 2,5 m2 kanalassa on 5 kanaa ja yksi kukkonuorikko josta joudumme pian luopumaan ja tulevat aivan loistavasti toimeen. :smt001 Eli uskoisin siis että kyse on myös kanojen luonteesta? Ovat kaikki sulassa sovussa yhdellä ruokakupilla, kukaan ei kiusaa. VIelä saavat olla päivät ulkona mutta muutamana viileämpänä päivänä eivät ole edes tulleet ulos kanalasta, tosin silloin on myös hieman satanut joten taitavat viihtyä ihan hyvin. Yhden melkein seinän levyisen hyllykön laitoin enkä ole nähnyt kertaakaan että kukaan sielä olisi.
tanja

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

Viesti Kirjoittaja tanja »

Mulla on savitaipaletta, tehotyttöjä, kääpiökotchi, vuohet ja pahojen pakkasten tullen ankat ja kanit samassa. Tila on 10 neliötä, mutta meillä ulkoilevat kaikki pakkastenkin tullen. Jos tulee kylmä ja joku haluaa sisään, niin pääsee sinne saman tien. Ai niin siellä on vielä viiriäiset häkissä, melkein unohdin ne. Meillä on monessa kerroksessa väkeä ja kunhan kanoilla on tarpeeksi orsi tilaa niin en usko siihen että mitalla onnea voi mitata. Kunhan eläimillä on virikkeitä ja niitä ulkoilutetaan uskon, että pienemmässäkin tilassa ollaan onnellisia.Mulla on hätävarana sauna, jos jonkun eläin ryhmän kanssa tulee sopeutumis ongelmia, mutta tähän saakka sitä ei ole tarvinnut käyttää. Ei kannata tuijottaa standardeihin vaan siihen, että eläimet oikeasti ovat onnellisia ja ketään ei nokita, pusketa ja rääkätä.
Suvianne

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Minä jo siirtelen kaikki illalla kanalaan yöksi. Orsille mahtuis hyvin, mutta nuoret, varsinkin , kukot pakenee vanhoja kanoja. Joten päätin tehdä vielä yhden orren. Sitten pitäs meillä olla tarpeeksi tilaa ja ressitöntä talvellakin...
henBox

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

Viesti Kirjoittaja henBox »

Kiitos näistä kanojen talvehtimisolosuhteiden kuvauksista. Sain ihan kivasti ideoita omaa rakenteluani varten.

Voisko ajatella niin, että kerroksittain ylöspäin toimintoja sijoittamalla...voi ikäänkuin laajentaa käytössä olevaa tilaa. Siis ettei kaiken tarvi olla lattiatasossa. Tietenkin pitää ottaa huomioon, että kanasilla on riittävästi tilaa siirtyä paikasta toiseen. Miten ne sen tekee? Pitääkö olla portaat, jos ei mahdu lennähtämään. Miten korkealle kana hyppää? :shock:
pirtti

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

Viesti Kirjoittaja pirtti »

Meillä on alkanut hyvin tämä ensimmäinen talvi monen kanakesäilyn jälkeen. Kanala on meilläkin pieni, ehkä 2,5 neliötä - tuntui ensin kauhean pieneltä. Hyvin kanat ovat kuitenkin tuntuneet viihtyvän, vaikka aiemmin tottuivat päivät vapaina juoksentelemaan. Tyttöjä on 4 - ukkoja (siis kukkoja), riitoja tahi nokkimisia ei ole ollut lainkaan (koputan puuta).

Kanala on tehty liiterin takaseinälle sisäpuolelle.

Kun liiteristä avaa oven kanalaan, aukeaa sen sisäpuolelle kiinnitetty ruokasysteemi samalla täytettäväksi. Siinä on tila rehulle, vedelle, hiekan ja kalkin sekoitukselle sekä vielä ylimääräinen pieni rehuastia. Sisäpuolella on telineen edessä laatikko nurin korokkeena.

Oven vasemman puoleisella seinällä on munala eli pesät. Sen mies teki jakamalla ison laatikon neljään osaan ja kiinnittämällä "salmiakkiasentoon" eli pesiä on neljä ja sinne pieni kävelysilta (ainoa kävelysilta - ne vievät tilaa). Pesien alla on hiekka/tuhkalaatikko. Se pysyy siellä aika puhtaana.

Liiterin ovea vastapäätä on ovi ulos tarhaan (sekin uutta - ennen olivat päivät vapaina), joka kiertää talon ja päätyy "kesähuvilaan". Kesähuvilassa aiempien vuosien kanat asustivat kesänyönsä. Ovessa on myös avattava luukku kylmien säiden kulkua varten. Oven vieressä on ikkuna ulos.

Liiterin ovesta oikealle on samalla seinällä ikkuna liiteriin - voimme sieltä kurkistella puitakin hakiessa, mitä tytöille kuuluu.

Pesiä vastapäätä oikealla seinällä on orsi. Tarkoitus oli laittaa kaksi, mutta tämä talvi ainakin taidetaan mennä tuolla yhdellä. Kesähuvilassa orsia oli kolme, mutta tytöt nukkuivat silloinkin aina samalla orrella vierekkäin.

Kestopehkua yritämme. Ehkäpä se jo käykin, kun siellä ei ainakaan kylmä ole. Kolmesti päivässä viemme herkkuja, jotka heitämme lattialle (jotta pehku toimisi ja kanoilla olisi touhuttavaa). Kirjoitinkin jossain toisessa ketjussa, että saimme lähikaupan kanssa sovittua, että saan kahdesti viikossa heidän poistamia salaatteja ym. Mahtava systeemi- suosittelen! Nyt on vielä voinut myös kerätä ulkoa lehtiä ym. lattialle ajankuluksi.

Pakkasvahti ja lamppu odottavat ensi viikonloppua ja asennusta.
Aluksi huolestutti, onko tuo kanala liian pieni, mutta tyytyväisiltä tytöt näyttävät siellä touhutessaan.Toivottavasti se ei ole harhaa.
Vastaa Viestiin