Gurrren haudonnat-kosteuden säätö punnitsemalla
Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri
Gurrren haudonnat-kosteuden säätö punnitsemalla
Kanat eivät suostuneet hautomaan enää tänä kesänä, joten oli otettava hautomakone käyttöön. Venäläiseen hautomakoneeseen laitettiin yhteensä 14 munaa. 12 Klaaralta ja 2 Kaarinalta. Osa munista on jo yli 2 viikkoa vanhoja, mutta toivotaan, ettei vaikuta tulokseen. Kosteusmittari on kalibroitu suolatestillä ja elektroninen lämpömittari kuumemittarin kanssa (puolen asteen heitto täytyy huomioida).
Kuvia haudonnan aloituksesta:
Munat ovat ritilällä, joka voidaan nostaa punnitusta varten pois hautomakoneesta. Ajattelin seurata muutaman päivän välein painon alenemista. Joissain ohjeissa on ollut, että haudonnan aikana painon pitäisi pudota n. 13 %. Tein Excel-taulukon, joka laskee automaattisesti, onko kuivuminen liian nopeaa vai hidasta. Haudonnan aikana täytyy vain nostaa tuo ritilä munineen digitaalikeittiövaa'an päälle ja ottaa lukema. Taulukko laskee sen hetkisen keskipainon munille ja myös ihanteellisen painon sille hetkelle. Tarvittaessa voidaan kosteutta lisätä tai vähentää.
Vielä kun tavoitearvot olisivat oikeat. 13 % painon alenemaan suositellaan 40-50 % suhteellista kosteutta. Tällä hetkellä kosteus hautomakoneessa on 55 %. Saapi nähdä, ollaanko parin päivän päästä taulukon mukaan liian kostealla.
Suttuinen kuva taulukosta:
Kuvia haudonnan aloituksesta:
Munat ovat ritilällä, joka voidaan nostaa punnitusta varten pois hautomakoneesta. Ajattelin seurata muutaman päivän välein painon alenemista. Joissain ohjeissa on ollut, että haudonnan aikana painon pitäisi pudota n. 13 %. Tein Excel-taulukon, joka laskee automaattisesti, onko kuivuminen liian nopeaa vai hidasta. Haudonnan aikana täytyy vain nostaa tuo ritilä munineen digitaalikeittiövaa'an päälle ja ottaa lukema. Taulukko laskee sen hetkisen keskipainon munille ja myös ihanteellisen painon sille hetkelle. Tarvittaessa voidaan kosteutta lisätä tai vähentää.
Vielä kun tavoitearvot olisivat oikeat. 13 % painon alenemaan suositellaan 40-50 % suhteellista kosteutta. Tällä hetkellä kosteus hautomakoneessa on 55 %. Saapi nähdä, ollaanko parin päivän päästä taulukon mukaan liian kostealla.
Suttuinen kuva taulukosta:
Viimeksi muokannut Gurrre, 19 Maalis 2010, 20:22. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Re: Gurrren konehaudonta
Onnea haudontaan! Hienot on viritykset Mielenkiintoista seurata tuloksia!
Sulla näkyy olevan vähän vanhempi malli tuosta koneesta, mun koneessa on vain yksi kurkistusluukku kannessa. Termostaatin säädin näyttää myös vähän erilaiselta, ja pohjaritilä on mulla tummaa muovia. Ja mullahan on vielä se kääntölaite. Onko tuo ritilä ikeasta..? Näyttää samanlaiselta kuin tuo tuossa meidän puuhellan kannella , ikeasta ostettu "pannunalunen".
Sulla näkyy olevan vähän vanhempi malli tuosta koneesta, mun koneessa on vain yksi kurkistusluukku kannessa. Termostaatin säädin näyttää myös vähän erilaiselta, ja pohjaritilä on mulla tummaa muovia. Ja mullahan on vielä se kääntölaite. Onko tuo ritilä ikeasta..? Näyttää samanlaiselta kuin tuo tuossa meidän puuhellan kannella , ikeasta ostettu "pannunalunen".
Re: Gurrren konehaudonta
Hyvin tunnistettu, Ikean pannunalunenhan se . Jotain piti laittaa, ettei munat pyöri omia aikojaan pohjalla. Ja sillä on helppo nostaa munat vaa'alle.
Re: Gurrren konehaudonta
Ensimmäisenä haudontapäivänä ei munia käännelty. Tänään alkoi kääntely. Munia käännetään kolme kertaa päivässä. Kosteus on ollut 55-57 %.
Ensimmäinen punnituskin on tehty ja odotetusti ollaan hieman liian kosteassa eli paino ei ole pudonnut riittävästi. Tätä vauhtia jos mentäisiin kuivumisen kanssa, olisi painon pudotus lopussa 11,7 %. Katsotaan seuraavassa punnituksessa, pudotetaanko kosteutta.
Ensimmäinen punnituskin on tehty ja odotetusti ollaan hieman liian kosteassa eli paino ei ole pudonnut riittävästi. Tätä vauhtia jos mentäisiin kuivumisen kanssa, olisi painon pudotus lopussa 11,7 %. Katsotaan seuraavassa punnituksessa, pudotetaanko kosteutta.
Re: Gurrren konehaudonta
No nyt löytyi vähän tarkennusta tuohon tavoiteltuun painon alentumiseen kirjasta Commercial chicken meat and egg production, tekijät Donald D. Bell, William Daniel Weaver, Mack O. North
****************
Optimi painon alentuminen haudonnan aikana on 0,60-0,65 % per päivä. Hyväksytty väli on 0,55-0,70 % per päivä. 21 päivän haudonnan aikana optimi painon pudotus on siis 12,6-13,7 %. Hyväksyttävissä oleva painon pudotus 21 päivän aikana on siis 11,6-14,7 %.
Painon pudotus vaikuttaa kuoriutumisprosenttiin seuraavasti: 15 % pudotus 90,9 % tulos, 12 % pudotus 94 % tulos, 9 % pudotus 56,5 % tulos.
Seuraamalla painon pudotusta, voidaan kosteusoloja korjaamalla tuoda kuivuminen takaisin oikealle suoralle. Kuitenkin kuivuminen pitäisi olla mahdollisimman tasaista haudonnan kuluessa. Esim. liiallinen kuivuminen haudonnan alkuvaiheessa voi olla vahingollista. Vakio-olosuhteissa painon alentuminen on hyvin tasaista. Haudonnan loppupuoliskolla haihtuminen tosin hieman lisääntyy alkioiden aineenvaihdunnan tuoman lämmön takia. Kuori myös ohenee hieman haudonnan loppupuolella kehittyvän alkion sitoessa kalsiumia kuoresta kehitykseensä ja kuoren veden läpäisy kasvaa hieman.
Painon alentumiseen vaikuttavia seikkoja:
1. Munan koko, mitä suurempi muna, sitä vähemmän paino putoaa. Samoissa olosuhteissa 54,3 grammaa painava muna keveni ensimmäisten 19 päivän aikana 12,25 % ja 66,2 grammaa painava keveni 11,30 %. Eli mitä suurempia munia haudotaan, sitä alempaa kosteutta tulisi käyttää.
2. Kuoren laatu. Mitä ohuempi ja huokoisempi kuori on, sitä nopeampaa on kosteuden haihtuminen. Samoissa olosuhteissa (57 % kosteus) oli painon aleneminen 19 päivän aikana ohutkuorisella 14 % ja paksukuorisella 10,5 %. Eli hyvin paksukuorisilla on käytettävä alhaisempaa kosteutta.
Munan lämpötilan seuraaminen on myös tärkeää. Tämä onnistuu tavallisella IR-korvakuumemittarilla. Mittapää laitetaan munan kylkeen ja painetaan nappia. Optimilämpötila on 37,2-38,6 C. Haudonnan 10 ensimmäisen päivän aikana munan lämpötila pitäisi olla lähempänä alarajaa ja loppuaikana lähempänä ylärajaa.
***********
Mittasin korvalämpömittarilla munien lämpötiloja ja kuumimman munan lämpötila oli 38,6 C (pinnassa 39,4 C ja pohjassa 37,8 C, keskiarvo 38,6), joten pudotin lämpöä hieman.
****************
Optimi painon alentuminen haudonnan aikana on 0,60-0,65 % per päivä. Hyväksytty väli on 0,55-0,70 % per päivä. 21 päivän haudonnan aikana optimi painon pudotus on siis 12,6-13,7 %. Hyväksyttävissä oleva painon pudotus 21 päivän aikana on siis 11,6-14,7 %.
Painon pudotus vaikuttaa kuoriutumisprosenttiin seuraavasti: 15 % pudotus 90,9 % tulos, 12 % pudotus 94 % tulos, 9 % pudotus 56,5 % tulos.
Seuraamalla painon pudotusta, voidaan kosteusoloja korjaamalla tuoda kuivuminen takaisin oikealle suoralle. Kuitenkin kuivuminen pitäisi olla mahdollisimman tasaista haudonnan kuluessa. Esim. liiallinen kuivuminen haudonnan alkuvaiheessa voi olla vahingollista. Vakio-olosuhteissa painon alentuminen on hyvin tasaista. Haudonnan loppupuoliskolla haihtuminen tosin hieman lisääntyy alkioiden aineenvaihdunnan tuoman lämmön takia. Kuori myös ohenee hieman haudonnan loppupuolella kehittyvän alkion sitoessa kalsiumia kuoresta kehitykseensä ja kuoren veden läpäisy kasvaa hieman.
Painon alentumiseen vaikuttavia seikkoja:
1. Munan koko, mitä suurempi muna, sitä vähemmän paino putoaa. Samoissa olosuhteissa 54,3 grammaa painava muna keveni ensimmäisten 19 päivän aikana 12,25 % ja 66,2 grammaa painava keveni 11,30 %. Eli mitä suurempia munia haudotaan, sitä alempaa kosteutta tulisi käyttää.
2. Kuoren laatu. Mitä ohuempi ja huokoisempi kuori on, sitä nopeampaa on kosteuden haihtuminen. Samoissa olosuhteissa (57 % kosteus) oli painon aleneminen 19 päivän aikana ohutkuorisella 14 % ja paksukuorisella 10,5 %. Eli hyvin paksukuorisilla on käytettävä alhaisempaa kosteutta.
Munan lämpötilan seuraaminen on myös tärkeää. Tämä onnistuu tavallisella IR-korvakuumemittarilla. Mittapää laitetaan munan kylkeen ja painetaan nappia. Optimilämpötila on 37,2-38,6 C. Haudonnan 10 ensimmäisen päivän aikana munan lämpötila pitäisi olla lähempänä alarajaa ja loppuaikana lähempänä ylärajaa.
***********
Mittasin korvalämpömittarilla munien lämpötiloja ja kuumimman munan lämpötila oli 38,6 C (pinnassa 39,4 C ja pohjassa 37,8 C, keskiarvo 38,6), joten pudotin lämpöä hieman.
- HiltaHelikopteri
- kukkoilija
- Viestit: 4445
- Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
- Paikkakunta: Vantaa
Re: Gurrren konehaudonta
Hienoa, että jaksat paneutua tieteellisen tarkasti haudontaan
Re: Gurrren konehaudonta
Pitkät taputukset Kurrelle tuosta kirjoituksesta! Tuommoiset on netin parasta antia! Mä oon seurannut kosteutta ja oikeaa kuivumista munien läpivalaisulla, tuo punnitus on varmasti paljon tarkempaa.
Re: Gurrren konehaudonta
Eipä näin kokemattomalla hautojalla olisi ollut muuta konstia seurata tuota kuivumisen etenemistä. Kanan hautoessa läpivalaisin kyllä munia, mutta enpä enää muistaisi, minkä suuruinen ilmatila oli minäkin päivänä.
Kun punnitsee munat kaikki kerralla ja laskee niille keskiarvon, niin riittää vähän pienempikin vaa'an tarkkuus. Tossa keittiövaa'assa tarkkuus on 1 g. Kaikki munat on numeroitu ja haudonnan alussa myös punnittu erikseen. Tämä sen takia, että jos haudonnan aikana joudutaan poistamaan koneesta muna, niin sen paino vähennetään lähtöpäivän kokonaispainosta ja se ihanteellinen painokäyräkin muuttuu tilannetta vastaavaksi (munien määräkin korjataan taulukkoon).
Nyt munien lämpötila ylä/alalämmön keskiarvona on 37,3 astetta. Kosteus on 57 %.
Kun punnitsee munat kaikki kerralla ja laskee niille keskiarvon, niin riittää vähän pienempikin vaa'an tarkkuus. Tossa keittiövaa'assa tarkkuus on 1 g. Kaikki munat on numeroitu ja haudonnan alussa myös punnittu erikseen. Tämä sen takia, että jos haudonnan aikana joudutaan poistamaan koneesta muna, niin sen paino vähennetään lähtöpäivän kokonaispainosta ja se ihanteellinen painokäyräkin muuttuu tilannetta vastaavaksi (munien määräkin korjataan taulukkoon).
Nyt munien lämpötila ylä/alalämmön keskiarvona on 37,3 astetta. Kosteus on 57 %.
Re: Gurrren konehaudonta
Neljäs päivä ja uusi punnitus. Ilmankosteus mittarin mukaan on 57 %. Taulukon mukaan mennään edelleen liian kostealla, joten käännetään kurssia. Lisäsin taulukkoon vielä toiminnon, joka laskee, minne loppupainon pudotukseen pääsee mitatulla painolla. Lisäksi taulukko laskee ehdotuksen tarvittavalle kosteuden nostolle/laskulle. Ehdotus ottaa huomioon munan koosta riippuvan kuivumisnopeuden (tutkimustuloksia löytyi tuosta aiemmin mainitusta opuksesta).
Tästä pääsee muuten katsomaan osaa kirjan sivuista: http://books.google.fi/books?id=VihrHR1 ... en&f=false .
Taulukon mukaan kosteutta pitäisi laskea 22 %. Eli kosteus pitäisi laskea mittarin lukemasta 57 % lukemaan 35 %. Tällä tyylillä kun mennään, niin ei periaatteessa ole enää tässä vaiheessa haudontaa väliä, onko kosteusmittari kalibroitu oikein. Kosteutta vain lisätään tai vähennetään laskettu määrä. Koneen 15 altaasta kuudessa oli vettä, nyt vedet on poistettu kokonaan. Tällä hetkellä sää on sateinen ja kostea, joten saapi nähdä, mihin lukemaan kosteus laskee koneen sisällä.
Korjausliikkeisiin on syytä ryhtyä jo varhaisessa vaiheessa, sillä mitä pidemmälle mennään, sitä suurempia muutoksia vaaditaan. Ensimmäisellä mittauskerralla oli vielä mittausvirheen vaikutus liian suuri. Gramman muutos ensimmäisessä mittaustuloksessa olisi saanut kuivumisnopeuden tavoiteltuun 13 % vauhtiin. Mutta vähitellen tarkkuus kasvaa ja nyt voidaan jo sanoa, että liian kosteassa haudotaan.
Ihan toinen asia on, tapahtuuko tuolla munien sisällä mitään vai haudotaanko tässä vain taulukkoa . Jos ylihuomenna yrittäisi läpivalaisua.
Tästä pääsee muuten katsomaan osaa kirjan sivuista: http://books.google.fi/books?id=VihrHR1 ... en&f=false .
Taulukon mukaan kosteutta pitäisi laskea 22 %. Eli kosteus pitäisi laskea mittarin lukemasta 57 % lukemaan 35 %. Tällä tyylillä kun mennään, niin ei periaatteessa ole enää tässä vaiheessa haudontaa väliä, onko kosteusmittari kalibroitu oikein. Kosteutta vain lisätään tai vähennetään laskettu määrä. Koneen 15 altaasta kuudessa oli vettä, nyt vedet on poistettu kokonaan. Tällä hetkellä sää on sateinen ja kostea, joten saapi nähdä, mihin lukemaan kosteus laskee koneen sisällä.
Korjausliikkeisiin on syytä ryhtyä jo varhaisessa vaiheessa, sillä mitä pidemmälle mennään, sitä suurempia muutoksia vaaditaan. Ensimmäisellä mittauskerralla oli vielä mittausvirheen vaikutus liian suuri. Gramman muutos ensimmäisessä mittaustuloksessa olisi saanut kuivumisnopeuden tavoiteltuun 13 % vauhtiin. Mutta vähitellen tarkkuus kasvaa ja nyt voidaan jo sanoa, että liian kosteassa haudotaan.
Ihan toinen asia on, tapahtuuko tuolla munien sisällä mitään vai haudotaanko tässä vain taulukkoa . Jos ylihuomenna yrittäisi läpivalaisua.
Re: Gurrren konehaudonta
Piti vielä nousta ja tarkastaa tilanne. Kosteus haudontakoneessa oli asettunut 42 %:iin ilman vesiä.
Ja kun nyt oli sopivan pimeää niin taskulampulla läpivalaisua. Tulos: kahdessatoista oli kehitys alkanut, yksi oli hedelmöittymätön (toinen Kaarinan munista) ja yhdessä oli punainen rinki näkyvissä ja siitä löytyikin terävästä päästä särö. Olisi vissiin kannattanut läpivalaista kaikki munat heti alussa. Kaksi munaa siis poistettu ja niiden lähtöpainot (yht. 99 g)vähennetty koko hässäkän lähtöpainosta.
Ja kun nyt oli sopivan pimeää niin taskulampulla läpivalaisua. Tulos: kahdessatoista oli kehitys alkanut, yksi oli hedelmöittymätön (toinen Kaarinan munista) ja yhdessä oli punainen rinki näkyvissä ja siitä löytyikin terävästä päästä särö. Olisi vissiin kannattanut läpivalaista kaikki munat heti alussa. Kaksi munaa siis poistettu ja niiden lähtöpainot (yht. 99 g)vähennetty koko hässäkän lähtöpainosta.
- maatiaiskukko
- sussex
- Viestit: 596
- Liittynyt: 25 Maalis 2009, 00:06
- Paikkakunta: Rovaniemi
- Viesti:
Re: Gurrren konehaudonta
Tieteellisen tarkkaa kosteusseurantaa. Hyvä, hyvä!
Itse olen seurannut haudontakosteuksia kuiva-märkä -lämpömittariparilla sekä vesikokeella. Olen näiden ja kuoriutumisen onnistumisen perusteella todennut, että haudonnan aikana sopiva kosteus on 50-55 %, ei enempää. Keskimääräinen kosteus varmasti on ratkaiseva, mutta ei saisi kuitenkaan kovin laidasta laitaan heittää kosteus, koska eri kosteuksissa munien kuorien läpi tapahtuva aineenvaihduntahan muuttuu. Kosteassa ja kuivassa ilmassa on erilaista.
Itse olen seurannut haudontakosteuksia kuiva-märkä -lämpömittariparilla sekä vesikokeella. Olen näiden ja kuoriutumisen onnistumisen perusteella todennut, että haudonnan aikana sopiva kosteus on 50-55 %, ei enempää. Keskimääräinen kosteus varmasti on ratkaiseva, mutta ei saisi kuitenkaan kovin laidasta laitaan heittää kosteus, koska eri kosteuksissa munien kuorien läpi tapahtuva aineenvaihduntahan muuttuu. Kosteassa ja kuivassa ilmassa on erilaista.
Tyrnäväläisiä maatiaisia Lapissa
Re: Gurrren konehaudonta
Tämä korjausliike 15 % ilmankosteuteen oli kyllä aika suuri ja mietin itsekin, menikö liikaa. Aika paljon pienempiä haudontakosteuksia pitäisi noiden tutkimusten valossa noin yleisesti kyllä käyttää. Tuohon 13 % kuivumiseen oli suositus 40-50% ja noissa omissa haudontaoppaissa on suositeltu 60 %. Voi olla että tuota tavoitepudotusta pitäisi hieman pienentää. Täytyy tänään illalla punnita ja mahdollisesti lisätä vettä koneeseen kun ilmakin ulkona on kuivumaan päin, ettei ainakaan alle sen 42 % mennä, mielummin vähän takaisin päin.
Tänään aamulla tapahtui pieni vahinko, kun munien kääntelyn jälkeen jäi töpseli irti seinästä tunniksi. Koneen lämpö putosi jo 29 asteeseen, mutta toivottavasti ei vielä vaikuta...
Onko muuten tullut punnittua ikinä maatiaisten munia, minkä painoisia ovat?
Tänään aamulla tapahtui pieni vahinko, kun munien kääntelyn jälkeen jäi töpseli irti seinästä tunniksi. Koneen lämpö putosi jo 29 asteeseen, mutta toivottavasti ei vielä vaikuta...
Onko muuten tullut punnittua ikinä maatiaisten munia, minkä painoisia ovat?
Re: Gurrren konehaudonta
Päivällä kosteus koneessa alkoi mennä alle 40 %, joten lisäsin kahteen altaaseen vettä. Kosteus asettui 47 %:iin.
Punnitukset äsken osoittivat, että korjaus parempaan on onnistunut. Mennään nyt tällä kosteudella eteenpäin.
Punnitukset äsken osoittivat, että korjaus parempaan on onnistunut. Mennään nyt tällä kosteudella eteenpäin.
Re: Gurrren konehaudonta
Punnitusta tehty taas ja hyväksyttyä vauhtia mennään. Taulukkoa korjattu siten, että päivittäiset keskimääräiset kosteudet on syötettävä ja ehdotettu ilmankosteus on mittarin lukema eikä lisäys/vähennys ja se huomioi siihen astisen keskimääräisen haudontakosteuden.
Tuota painon pudotuksen tavoitetta on tullut pohdittua ja olen tyytyväinen, jos päästään 12 % pudotukseen. Korjaan tässä vaiheessa tavoitearvoksi 12,3 % kun tämän hetkinen kosteusarvo sopii siihen. Tällä kosteudella jatketaan.
Tässä korjatun tavoitteen taulukko:
Munien kääntelyjen määrää kasvatin eilisestä lähtien. Yritän kääntää munia vuorokauden aikana 4-6 kertaa. Tuon edellämainitun opuksen mukaan kuuteen kääntökertaan asti saadaan etua haudontatulokseen. Kaksi ensimmäistä viikkoa ovat kriittisimmät kääntelyiden suhteen.
Tuota painon pudotuksen tavoitetta on tullut pohdittua ja olen tyytyväinen, jos päästään 12 % pudotukseen. Korjaan tässä vaiheessa tavoitearvoksi 12,3 % kun tämän hetkinen kosteusarvo sopii siihen. Tällä kosteudella jatketaan.
Tässä korjatun tavoitteen taulukko:
Munien kääntelyjen määrää kasvatin eilisestä lähtien. Yritän kääntää munia vuorokauden aikana 4-6 kertaa. Tuon edellämainitun opuksen mukaan kuuteen kääntökertaan asti saadaan etua haudontatulokseen. Kaksi ensimmäistä viikkoa ovat kriittisimmät kääntelyiden suhteen.