Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja suvi.k. » Pe 31.08.2012 12:58

Pahoittelen jos tästä aiheesta on jo keskustelua. Olen yrittänyt haulla etsiä yksiselitteistä vastausta mun ongelmaan mutta en oikein löydä. Yksittäisiä kysymyksiä siellä täällä ja joihinkin ehkä joku epämääräinen vastaus.

Meillä kun tämä kanaprojekti lähti käyntiin lueskelin täältä ja googlettamalla ohjeita huolella ja tuosta kanalan koosta sanotaan että suositeltava koko on 4-5 aikuista kanaa/kukkoa/m2, koska läheisyys lämmittää ja sitä rataa. Jossain sanottiin että minimikoko on 4-5 kanaa/m2. Sitten kun näitä keskusteluita lukee, monilla on tyyliin 10 m2 kanala ja sielä 8-10 kanaa ja toteavat että enempää ei mitenkään mahtuisi. Meillähän olisi nyt talvella tarkoitus mahdutta 8 kanaa 2,5 m2 kanalaan (tosin neljä näistä ovat tällä hetkellä vasta 7 viikkoa vanhoja eli ei aikuisia talvella viellä) ja minähän laskin että se olis hyvä jos IDEAALI ja SUOSITUS on 4-5/kanaa/m2. Pihalla saavat tallustella vapaasti aina sään salliessa. Ja nyt näitä juttuja lukiessa mulle tulee sellainen olo että olen eläinrääkkäjä jos noin teen. Jos niin on niin toivoisin että nuo kanalan vaatimus- viestin ohjeet päivitettäisiin kanalan koon suhteen. Kanalan kokoa ajateltiin sen mukaan että saataisiin kestopehku toimimaan. Pitääkö mun näistä kanoista nyt osa pistää eteenpäin? Meillä on haaveissa muutto ja isompi kanala ja enemmän kanoja, mutta ennenkuin ryhdytään seuraavaa kanalaa rakentamaan haluaisin tähän jotain selvyyttä.

Kiitoksia!! :smt006
suvi.k.
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja sannikki » Pe 31.08.2012 16:44

Jos tunget 8 kanaa 2,5m2 tilaan niin voin sanoa ettei ole onnellisten kanojen elämää... varmasti nokkivat, eikä tuossa tilassa pysty tekemään sitä miksi täällä on 10m2 kanalassa monilla se 10 kanaa, ne mahtuu kuopimaan ja tutkimaan, kylpemään ja olemaan kanoja :smt045 minimivaatimus 0.25m2 on naurettava, eihän siinä mahdu kana kun juuri kääntymään :smt009

Meillä on tällä hetkellä noin 4,5m2 lattiatilaa ja siellä 4 kanaa ja kukko, ja se alin arvoasteikolla on välillä helisemässä minne juoksis karkuun. vaikka ovat kuitenkin aika väljästi, mutta kolmella suunnalla jos on turpaan tulossa niin pitää ollakin liikkumatilaa...
sannikki
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja suvi.k. » Pe 31.08.2012 18:25

Niin ja kun tossa "kanalan tilavaatimukset" ohjeessa ei lue edes minimi vaan suositus. :smt009 Mieskään ei oikein lämmennyt ajatuksesta kanalan laajentamisesta. Alunperinhän tarkoitus oli laittaa kanalaan 4 kanaa mutta tuli niin hyvä tilaisuus ja ajattelin tilojen riittävän. :smt012 En voi kyllä syyttää ketään kuin itseäni, ei pitäisi sokeasti luottaa netissä oleviin suosituksiin.

Meinaan vaan että en ole varmaan ainoa kanaharrastusta aloitteleva joka lueskelee täältä ohjeita joten se olis varmaan ihan hyvä muuttaa ettei muut tee samaa virhettä. :smt001

Olen iltaisin, kun kanat ovat menneet nukkumaan, seuraillut ikkunasta millainen on meininki sisällä ja toistaiseksi tuntuvat tulevan toimeen mutta tiput ovat vielä pieniä ja saavat olla koko päivän vapaana pihalla. Asustellaan ihan etelässä joten kylmä tulee toivottavasti myöhään, mutta kaippa se on pakko osasta luopua vaikka en millään haluaisi.
suvi.k.
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja sannikki » Pe 31.08.2012 19:11

Katsot miten menee, ja jos tuntuu että eivät mahdu pyörimään niin sitten vähennät :smt045 Mie en yhdy tohon suositukseen, eikä varmaan moni muukaan. Aina parempi mitä enemmän tilaa sillä silloin parvella on mahdollisuus hakeutua omille paikoilleen. kanan maailma kirja oli hyvä kun siinä oli piirretty ja selitetty hienosti miten parvi käyttäytyy ja elää. Ne heikot on siellä reunemmalla ja vahvemmat ns. ydinparvessa. Noissa tiloissa ei varmaan muuten ole mitään kunhan kanoilla on tekemistä, vaikka lanttuja ruuvilla seinälle nokittavaksi, oksia, joku taso voisi olla kiva että alle pääsee ja päällä on lisätilaa :) Toivon että kaikki sujuu, ja mitä enemmän virikkeitä niin sen vähemmän nokitaan kavereita :)
sannikki
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja suvi.k. » Pe 31.08.2012 22:08

Kiitos kommenteista ja virikevinkeistä! :smt001 Hyllyjä onkin muutama odottamassa kiinnitystä ja muuta virikettä pitää sitten kehitellä. Kumpa saatais asunto pian myytyä ja sitten laitetaan oikein isot tilat. :smt001
suvi.k.
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja Skrållan » Pe 31.08.2012 23:52

mä oon ajatellu että ehkä 2 kanaa per neliömetri olis aika jees. eli mun 8 m2 kanalaan mahtuis 16 kanaa.
tää nyt on mun ajatus.
Skrållan
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja capeet » La 01.09.2012 01:01

Mä oon laittamassa ens talveks 8 kanaa ja yhden kukon 12 neliöiseen tilaan. Sitä vaan jäin miettimään, et pitäiskö mun yrittää mahduttaa siihen samaan vielä kolme ankkaa, vai tulleeko liian ahdasta? pitäiskö niille ankoille lohkaista oma alue tuosta, vai meneekö ne kanojen kanssa? Olis mulla tilaa laittaa ne ihan muuallekin, mut lämmitys ym. syistä haluaisin mahdollisimman "tiiviisti" pakata elukat talveksi. Mitä ootte mieltä, kannattaako kokeilla, vai laitanko suosiolla toisaalle?
capeet
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja mik » La 01.09.2012 07:55

Mulla on kanalat 9 ja 4,5 m². Ens talveksi ajattelin jättää 12-16 kanaa. Eli n. 1/m². Ja lasken kanojen määrän siten, että munat riittää talvellakin, vaikka osa olis sulkasadossa. En niinkään, et montaks mahtuu, vaan montako tarvitsen.
mik
brahma
 
Viestit: 780
Liittynyt: Ti 30.03.2010 20:18
Paikkakunta: Marttila

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja tinttu » La 01.09.2012 09:34

Minun kanalani on 4neliöä, leikkimökki. Sinne tuli neljästä eri laumasta yhteensä 11kanaa+kukko (oikeesti oli 9kanaa ja kolme kukkoa), eri rotuisia. Mitään känää ei ollut. Aluksi silkkikana Amalia, joka ehti olla yön yksin, uhosi muille mutta tottui pian ajatukseen jakaa kanala muitten kanssa.
Nyt siinä on terassin verran lisää tilaa, sekä ulkotarha mihin varmaan talvellakin päästän jaloittelemaan mutta tosiaan viimetalvena vain tuolla mökissä olivat.
Mulla lienee sangen sopuisa parvi vaikka tila onkin minusta turhan pieni. Tälle talvelle sinne onkin vain 7 kanaa ja kukko.
Silkeillä, (Amalia sai siis uuden omanrotusen parven, jossa 5 kanaa ja kukko) on kutakuinkin saman kokonen tila siirtotallissa ja paduilla pienempi, joita on siis kaksi.
Jos oisin varakkaampi, tekisin yhden ison rakennuksen missä kaikki kanaset sais asustaa omissa osioissaan, sekä vuohet omissaan (ehkäpä siihen vielä toiseen päähän tilat heppasillekin...) sekä kanit omissaan. Mutta kun en ole niin ovat sitten useemmassa pienemmässä...
tinttu
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja Suvianne » La 01.09.2012 11:45

Kyllä mulla on tavisin "ahtaissa" oloissa kanat. Mutta ei ne ole kärsineet.
Pääsevät jaloittelemaan köökkiin aina kun kelit sallii ja heti kun mahdollista ulos. Ja käyvät pihallakin kunnes lumet tulee.
Paljon vaan orsia ja hyllyjä ja vapaa lattia tila. Pesät torniksi tai seinille. Meillä kuitenkin aikuiset ruokailee eri aikaan kuin nuoret joten tilaa riittää.
Tärkeintä on sopu ja kylpypaikat ja kuopiminen.
Suvianne
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja Pia » To 13.09.2012 04:49

Meillä on kans suht ahdasta talvisin. Olisihan se hienoa jos voisi pitää kanoja tosi isossa tilassa talvella, mutta mielummin pidän kanat pienemmässä tilassa jonka voin lämmittää kuin isossa tallissa ilman lämmitystä. Kannattaa huomioida että talvi on n. 3kk vuodesta ja että loput 9 kk ovat myös merkitseviä.

Talvikanalassa on tärkeää miten hyödynnät neliöt, kuten yksiöissä. Tasoilla ja parvilla saa enemmän tilaa.
Pia
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja juujuu » To 13.09.2012 10:07

Olis kiva nähdä kuvina miten pienen siis oikeasti pienen kanalan omistajat ovat hyödyntäneet neliöt kanalassaan
Mulla kanssa pienestä leikkimökistä tehty talviasuttava kanala ja ensi talvi 5 silkin pitäis jaksaa olla ja asua siinä
Haluaisn tehdä siitä niin mukavan kanoille kuin mahdollista eli kuvia/vinkkejä ja ohjeita haluaa tää jos jollakulla on niitä
antaa ...
juujuu
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja Pia » To 13.09.2012 11:19

Minulla ei ole kuvia, mutta näin me ollaan hyödynnetty tilaa.

1) Viirut parvella katon rajassa. Parven pohja puuta ja päällä muovimatto. Verkkoseinä ja verkko-ovi kanojen puolelle.

2) Viirujen alla parven levyinen "hylly". Tämä myös muovitettu ja siinä tilaa ruoka- ja vesikipoille

3) Alimmaisena on kanojen kylpypaikka ja ylläoleva "ruokapaikka"-hylly suojaa ettei kylpypaikkaan kakita. (Välillä jotkut käyttävät kylpypaikkaa munintaankin...) Lattiatasossa reuna jotta kuivike ei sekoitu kylyturpeeseen, mutta kyllä se turve pöllyää ympäriinsä.

Periaatteessa tuossa on päällekkäin 3 hyllyä jotka ovat 60 cm leveitä.
Pia
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja Suvianne » To 13.09.2012 11:23

No minä ratkaisin omaani siten, että kanoilla on pesät tornissa ja lattia lähes kokonaan vapaa. Ennen latialla on ollu pöytää ja kaikkee, mutta mun on vaikee silloin hoitaa kestopehkua. Nyt on koko lattia vapaa keskeltä ja orsia kiertää seinillä. Yks hylly on.
Meillä kuiteskin nuoret ruokailee eri aikaan kuin vanhat, niin kyllä se on onnistunut. kaikki mahtuu orsille ja touhua riittää lattialla.
Aina kun kelit sallii pääsevät vielä köökin puolelle ja ovat siitä ihan innoisaan aina. se on siis kylmä mutta vedoton.
Suvianne
 

Re: Mikähän sen kanalan koko nyt pitää oikeasti olla?!

ViestiKirjoittaja milkkis] » To 13.09.2012 14:00

Ja tässäkin asiassa pitää mun mielestä suhteuttaa että onko kyse jättiroduista vai pienemmistä. Jäteillä meillä on n neliö per kana tilaa eli n kolmen neliön tilassa on kukko kahden kanan kanssa. Meillä jätit ei ainakaan juurikaan hyödynnä tilaa ylöspäin toisin kun pienemmät rodut. Kalkkunat,riikit,ankat ja hanhet onkin ihan oma lukunsa ja tilat niillä on isommat
milkkis]
 

Seuraava

Paluu rakentelu/remontointi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa