Tarvitseeko kanala lämmitystä ja kysymys kestopehkusta

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

sinttu_i

Tarvitseeko kanala lämmitystä ja kysymys kestopehkusta

Viesti Kirjoittaja sinttu_i »

Tervehdys, munanettiläiset :smt006 Minulla olisi muutama kysymys johon en haulla löytänyt vastausa. Haaveissa olisi siis kanala vanhaan leikkimökkiin. Sähkön vetäminen olisi vähän ongelmallista, roikkaahan ei saa pysyväksi ratkaisuksi laittaa? Miten lämmitys ja valo siis kannattaisi hoitaa? Riittääkö valolle iso ikkuna etelän puolelle, josta aukeaa näkymä pellolle, vai tarvitseeko lisäksi jonkun lampun?

Mites talvella, tarvitaanko silloin jotain erillistä lämmitystä jos on kestopehku? Entä onnistuuko kestopehkun teko leikkimökkiin kun sehän kohoaa ainakin 20 cm... Ja tuosta kestopehkusta jäin vielä miettimään, miten ihmeessä se käytännössä tehdään? Noissa topiceissa puhuttiin vain, että turvettä, kuivia lehtiä, joku lisänny kompostijätettä jne, mutta miten lähdetään rakentamaan? Tehdäänkö kerroksittain (mikä järjestys), ja voiko päälle lisätä olkia tai kuivaheinää? Kun vähän mietityttää ajatus kävellä kompostissa... :smt003
Aberkios

Re: Tarvitseeko kanala lämmitystä ja kysymys kestopehkusta

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Ihan aluksi kannattaa lukea topicit: kanalan eristäminen, kanalan valaistus, kanalan lämmittäminen ja kestopehku.

Eristämisestä lähtee kaikki, sillä se on tehtävä aina, valitsee minkä tahansa lämmitysmuodon tai/ja kestopehkun. Ikkunat pitää olla vähintään tuplaikkunat. Ilmanvaihto pitää myös järjestää aina, mutta sen tarve korostuu, jos käytetään kestopehkua.

Lämmittäminen on turhaa jos ei ole kunnollista lämmöneristystä. Kestopehkukaan ei käynnisty kuin lämpimänä. Jos Sinua arveluttaa kävellä kompostissa, niin kannattaa muistaa, että niiltä kanoilta tulee jo yhtä sun toista sinne pehkuun! En nyt oikein ymmärrä, millä tavalla se kestopehkun valmistaminen pitäisi esittää, jos se ei selvinnyt a.o. topicista? :smt017

Suomessa pimeä kausi on niin pitkä, että valaistusta tarvitaan. Etenkin, jos haluaa munia syyskuun jälkeen. Jos kanalassa ei ole riittävää valaistusta, kanat viettävät valtaosan ajasta orrella, eivätkä näin ollen saa liikunnasta saatavaa lämpöä. Tämä puolestaan lisää lämmityksen tarvetta. Pimeä ajanjakso käynnistää yleensä sulkasadon, jolloin kana voi olla lähes kalju jopa viikkoja. On siis selvää, ettei kanalassa voi silloin olla kovin kylmää.

Nuo asiat kannattaa miettiä ennen kuin ryhtyy kanoja hankkimaan. Monen kesäkanoja hankkineen, ja pakkoraossa talvikanalan pykänneen kananpito kun on mennyt eläinrääkkäyksen puolelle. Ikävä kyllä.
sinttu_i

Re: Tarvitseeko kanala lämmitystä ja kysymys kestopehkusta

Viesti Kirjoittaja sinttu_i »

Kiitos vastauksesta! Tottakai leikkimökki eristettäisiin ja tehtäisiin hyvä ilmanvaihto, sehän on nyt aivan selvä ollut pitkän aikaa! Eikä kysymykseni koskenutkaan siihen.
Kestopehkua käsittelevässä topicissa ei manittu mitään sen rakentamisesta, oli vain aineksista ja ongelmista. Kun tosiaan kysymykseni kuuluu miten se rakennetaan. Ja kestopehku tehtäisiin jo aikaisin syksyllä jotta saataisiin se lämpenemään (pitkälle syksyyn pitäisi olla lämmintä).

Tietysti kanat hankitaan vasta kun on kanala valmis, että tosiaan saavat hyvät olot. Eläinten oikeuksien puolella olijana ja kasvissyöjänä en ikinä pistäisi kanojani huonoihin oloihin!
eluna

Re: Tarvitseeko kanala lämmitystä ja kysymys kestopehkusta

Viesti Kirjoittaja eluna »

Itse rakennan kestopehkun siten, että pohjimmaiseksi laitan palavaa ainesta. Eli haravoin mm. aikaisin puusta putoavat koivunlehdet pehkun pohjaksi. Kesällä mulla on olkipellettiä ja tai kutterinlastua kanojen alusina, niin ne sekoitan myös lehtien joukkoon. Alkuun vähintään 10 c "palavaa tavaraa" , mutt tärkeintä on saada pehku toimimaan, mikä tapahtuu urean avulla. Meillä mies on saanut pissata kastelukannuun, minkä sitten laimennan vedellä ja kastelen sillä lehti-/purumössön. Päälle reilu kerros ainakin 10 cm turvetta. Vähän talikolla päältä sekoittelen aineksia sekaisin.. Turvetta voi lisätä tarvittaessa, kun painuu. Ja palavaa ainesta myös mitä keittiöstä tulee biojätettä kaivelen turpeen alle. Kosteutta pitää tarkkailla. Jos kuivaa kastrllan lidää, jos liian märkää, lisätään turvetta/ muuta kuiviketta.
En tiedä selvensikö tämä yhtään...:)
sinttu_i

Re: Tarvitseeko kanala lämmitystä ja kysymys kestopehkusta

Viesti Kirjoittaja sinttu_i »

Kiitokset hyvästä vastauksesta, eluna! Selvensi ja kertoikin juuri sen mihin hain vastausta tuossa kestopehkuasiassa! Vaikuttaa kyllä aika haastavalta ja aikaa vievältä, mutta mietitään :smt001
Aberkios

Re: Tarvitseeko kanala lämmitystä ja kysymys kestopehkusta

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

eluna kirjoitti:Itse rakennan kestopehkun siten, että pohjimmaiseksi laitan palavaa ainesta. Eli haravoin mm. aikaisin puusta putoavat koivunlehdet pehkun pohjaksi. Kesällä mulla on olkipellettiä ja tai kutterinlastua kanojen alusina, niin ne sekoitan myös lehtien joukkoon.
Sahan- ja kutterinpurun lisäämisen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä niissä olevat parkkihapot estävät palamisessa tarvittavien mikrobien toimimista. Tämä estovaikutus kestää tuoreessa purussa ja lastuissa melko pitkään.
Vastaa Viestiin