kalkkunan teurastus

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Suvianne

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Minä teen näin, mutta tapoja on varmasti monia.

Annan veren valua rauhassa. Parmpi jos roikkuisi kunnes jäykkyys lähtee.
Sitten katkeisen siiven (minä jätän vain eka tyngän)
Taitan siiven vasten niveltä ja leikkaan puukolla poikki. En käytä kirvestä, koska luun sirut ovat tympeitä.
Minä nylen.
Laitan kanan selälleen ja leikkaan kylkiluita myöten reiän ja siitä pyllyreiän ympäri. Pidän lujasti pyllyreiän ympäriltä kiinni ja ikäänkuin irroitan sen. Käännän linnun ympäri ja vedän varovasti suolet pois.
Maksan säästän. Siitä irroitetaan sievästi sappirakko sormilla repien. jos rikkoutuu, niin heitä maksa pois ja pese kädet.
Tämän jälkeen sidon joko molemmista tai toisesta jalasta kanan roikkumaan ja leikkaan reiästä ylös jalkoja pitkin nahan halki. Ja painan pyrstön alas ja leikkaan koko hännän pois. Ja vedän nahan tuppeen.
Eli nahka vain alas ja irti.
Leikkaan jalat, samoin vasten niveltä ja puukolla. Siistin kaikki höyhenet pois ja sormin kaavin keuhkot ja sydämet ja ruokatorven ja mitä ny sinne on jäänytkin.
Sitten laitan heti kylmään veteen.

Tuohon alkuun jos jollain on neuvoa parempaa kuuntelen mielelläni minäkin. Inhoan tuota alkua kun en halua kakkoja pitkin käsiä!!
Rouva Konijänkä

Viesti Kirjoittaja Rouva Konijänkä »

Kuvia? :smt003 Siis kun ei ole ikinä nähnyt miten kana nyljetään tai otetaan sisukset veks tai mitään muutakaan eläintä niin on jotenkin tosi vaikea ruveta tuota tekemään vain kirjallisten ohjeiden perusteella...
dumblonde

Viesti Kirjoittaja dumblonde »

Pistä Youtubeen hakusanaksi "chicken slaughter" niin johan löytyy kanan tappo/nylky/suolistus jne videoita :smt004
teerikalkkuna

Viesti Kirjoittaja teerikalkkuna »

Sen verran sisuskalujen talteenotosta, että kivipiira kannattaa ehdottomasti korjata parempaan talteen (sydämen ja maksan lisäksi). Metsälinnuilta ne on tullut syötyä ja yllätys oli suuri, kun tajusin että se reilun (naisen)nyrkin kokoinen rasvainen mollukka olikin kalkkunan kivipiira! No, olihan lintukin kymmenen teeren kokoinen...
Eli varovasti halkaistaan piira puukolla, pyyhitään sora ja muu moska pois, nyljetään vahva lihaksinen sisänahka pois ja eikun pannulle.
Itse olen suolistanut linnut niin, että halkaisen mahan, sieltä suolet pois, vain peräsuolen tyhjäksi lypsetty pää ja itse peräaukko jäävät viimeiseksi poistettaviksi. Tuon ensimmäisen ajattelin nylkeä, mutta seuraavat kyniä. Sain siihen neuvoja eräältä tutulta jolla oli aikoinaan kaverinsa kanssa tapana kasvattaa useampana kesänä sataa (!!!) kesäkalkkunaa. Kuulemma rouhepintaiset rukkaset ovat höyhentämisessä ehottomat. Lintu kastetaan "kirppuilevaan" veteen, eli ei saa kiehua, mutta pieniä ilmakuplia alkaa tulla. Rumpsutetaan muutama kerta, kunnes höyhenet tuntuvat irtoavan. Jos vesi on liian kuuma, hajoaa nahka ja jos liian kylmä, eivät höyhenet irtoa. Kuvia voin yrittää ottaa seuraavista henkensä heittävistä.
teerikalkkuna

Viesti Kirjoittaja teerikalkkuna »

No niin. Viimeinen but on nyt teurastettu. Kaikkiaan valkeita jättiläisiä oli kuusi ja kun ne tuli tapettua parin, kolmen viikon aikana, tuli myös kokeiltua erilaisia tapoja. Viimeinen tapa oli ehdottomasti paras ja sitä voin suositella kaikille. Itse asiassa kaikki kävi niin helposti, että rohkenen kenties ottaa kalkatteja ensikin kesänä...
Ensimmäisen kaulan koitin siis katkaista vesurilla ja lintua tainnuttamatta. Narun kanssa sain kaulan taisteltua pölkylle, mutta vesuri on paksun kaulan katkaisuun ihan liian keponen vehje :smt018 (joku kahden käden vesuri voi olla toinen juttu). Seuraavat neljä (2 jättikukkoa, normi kanan ja kanamaisen kukon) tainnutin ja sen jälkeen katkaisin kaulan painavalla kirveellä. Järkytys ja yllätys oli suuri, kun jouduin toteamaan, ettei kalkkunalta kokonaan taju lähde vaikka miten iskee. :smt021 Ensimmäistä kukkoa paukautin käsivarren vahvuisella karahkalla, mutta kun se ei ollut iskusta juuri moksiskaan, vaihdoin käden ulottuvilla (onneksi) olleeseen rautalapioon. Vaikka iskin sillä takaraivoon sen mitä jaksoin (ehkä otsa olisi ollut parempi?), napotti äijä edelleen pää pystyssä. No, oli toki jo sen verran tokkurassa, että sain sen helposti kannettua pölkylle ja katkaistua kaulan (taas venytin sen narulla pitkäksi) ongelmitta.
Tämän viimeisen kuolema oli kuitenkin armeliain ja pyövelillekin ehdottomasti helpoin: Kun ilta oli hämärtynyt ja viimeinen but-neiti oli jo asettunut orrelle kanojen viereen, kävin poimimassa sen kainaloon. Muut siipiveikot eivät reagoineet mitenkään ja kun sain kalkkunan siivet suppuun, oli sekin sylissä ihan rauhallinen (vaikkeivät mitään sylilintuja ole olleetkaan). Sitten otin sitä jaloista kiinni ja roikotin pää alaspäin. Hokkuspokkus: lintu oli rento ja hiljainen, vain pää napotti sopivasti ylhäällä. Kannoin linnun pölkylle, asetin kaulan puuta vasten ja irrotin pään painavan kirveen rauhallisella iskulla. Tietenkin elopainoa jo tällä kanallakin oli sen verran, että toinen ihminen olisi ollut ihan hyvä kaveri - joko kannattelemaan lintua tai käyttämään kirvestä.
Kun täällä joku sanoi, ettei pidä kiirettä suolistamisella, niin ajattelin jättää kynimiset ja muut siivoamisen aamuun.
Teuraspainoista muuten sen verran, että kaksi suurinta kukkoa olivat kynittynä ("patavalmiina") 16,5 ja 17,5kg. Muut 12-12,5kg/kpl!
Suvianne

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Kyllä minusta on paras niinkuin isäni teurasti hanhet ja kalkkunat. Ei tainnutuksia vaan heti pääpoikki.
Eli joko siinä oli kaveri tai päähän laitettiin naru jonka päässä roikkui tiiliskivi. Ei ollut ongelmia.

Minä en varmaan onnistuisi, mutta isä oli isomies.
Ei kannata ruveta touhuaan jos ei ole aivan varma kyvyistään. Tulee turhaa kärsimystä.
Nuo tainnutuskohdat voi olla erejä eri lajeilla.
Esim. Kani tainnutetaan nimenomaan takaraivoon.

Meidän pukki kun teurastettiin niin sitä ampui ammattiteurastaja. Vuohi vain seistä pönötti. Mies hädissään ampui uudestaan. Vuohi vain pönötti. Sillon mies oli jo ihan hermona ja pisti veret pois. Ja vuohi äänteli ja ihan kuin olisi laittanu vastaan.
Teurastaja kävi oksentamassa!!!!!
Hän pelkäsi että oli ampunu jollakin suutarilla.
Kun sitten tutkimme kallon. Se oli ihan mössönä ja aivot myös!!!!!!!????????
Joten oli se teurastus onnistunu, mutta mikä lie lihasmuisti/kouristus teki että pukki pönötti jaloillaan. Se oli karmaiseva kokemus.
Rouva Konijänkä

Viesti Kirjoittaja Rouva Konijänkä »

No niin, eilen sain sitten tutun metsämiehen näyttämään käytännössä miten se lintujen laitto käy. Testieläimenä oli ankka ja seuraavaksi laittelinkin sitten omin neuvoin(tai oli mulla työntekijä apuna) vielä yhden ankan ja yhden kukon. Tänään odottaa vuoroaan vielä 3 ankkaa ja ainakin yksi kukko. Ankat nyljin, mutta eilinen kukko oli niin onnettoman kokoinen, että kynin sen ja annoin koirille sisälmyksineen.

Ensimmäinen ankka oli pahin, en tiennyt että niillä jää pääkin "elämään" kaulan katkaisun jälkeen, luulin että se ruho vain sätkii. Oli todella surkeen näköistä miten ankan nokka haukkoi vielä tovin siinä maassa pölkyltä pudottuaan.

Mutta sitten sellainen kysymys, että kaupastahan jos ostaa kokonaisen broilerin niin sehän on niinkuin yhtenä kappaleena, mutta mulle opetettiin nyt että se katkaistaan kahteen osaan jotka sitten asetellaan päällekkäin, jotta se näyttäisi kokonaiselta. Eli mikähän siinä on ideana, että opetti minut halkaisemaan ruhon?

Elimiä en ottanut talteen, mutta tänään aion sen tehdä. Lihat vein kauppaan ja pyysin saada ne vakuumipakattua ja sainkin. Ja sitten kotia pakkaseen=)
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Toi halkaseminen on vanha tapa.. ankan halkaisu pitäis oikeesti tehdä selkäpuolelta( en tiiä neuvoiko niin) Ankalla on ne rintafileet se arvokkain osa ja niitä ei kannata siinä alkuvaiheessa pilata. Halkaisu ei oo pakollista.. vaan sen linnun voi myös tyhjentää niin, että leikkailee peräpäästä senverran auki että käsi mahtuu sisään ja sieltä sitten irroitella elimet ihan sormilla. Halkaistun linnun täyttämien( täytetty ankka savipadassa paistettuna maistuu muuten tosi hyvälle) on hankalampaa, kun se pitää ensi sitoa heftiin..

Meillä appi aina halkaiseen linnun, minä en, kun yleensä paistan ne kokonaisena ja täytettynä. Jos linnun joka tapauksessa pilkkoo niin sitten ei oo väliä miten poistaa elimet.( musta se halkaiseminen on hankalampaa kuin peräkautta tyhjentäminen, ja saa sen linnun pyyhittyä sisästä vaikka ei ookkaan halki)
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Kyllähän nuo kukkojen päätkin näyttää välilllä aukovan silmiä ja nokkaa.. On se aika häijyn näköistä. Ja viimeksi yksi pääsi kädestä ilman päätä, niin aika kauashan tuo juoksenteli.. Iuh!

Jos muuten joskus ei tule tarpeeksi räpistelyrefleksiä, että veret valuis hyvin pois, niin voi koputella selkärangan yläosaa (niskan alta), niin siipien räpyttelyrefleksi laukeaa.

Mulle on aina opetettu, että koirille ei voi antaa kanaa, sillä kanan luut murskaantuvat tosi teräviksi ja koira kun on sellainen hotkija, niin saattaa repiä sisuskalut. Kissoille sen sijaan olen antanut luineen, koska kissa pureskelee niin pieniksi ettei vastaavaa vaaraa ole.
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Muistaakseni jossain(dementikko.. en nyt muista missä) oli kerran keskustelua linnun luiden antamisesta koiralle.. olisko siinä sanottu että kypsennettyjä luita, koska ne murtuvat ihan eri tavalla kuin raa'at luut ja noi kypsentämättömät ei olis ihan niin vaarallisia, kun eivät lohkee yhtä teräviksi. :smt017
teerikalkkuna

Viesti Kirjoittaja teerikalkkuna »

Joo, kun tuota omaa edellistä viestiä lukee, niin saattoi kalkkunoiden teurastukseni vaikuttaa melko levottomalta puuhalta. No, todellisuudessahan pyövelistä tuntuu jokainen pienikin viivytys ikuisuudelta (ainakin tästä pyövelistä)ja siksi hehkutin täällä muidenkin iloksi viimeisen linnun "helppoa" lähtöä. Puolustuksen puheenvuoro: kuvittelin osaavani homman, olinhan pari vuosikymmentä sitten opettanut 4H-muksuillekin, miten laittaa kesälintunsa lihoiksi. Kuva siltä ajalta hetkeä ennen pölkkyä: Kuva

Kuten näette, tämän päivän, kesän kasvaneet butit ovat ihan eri kaliiperiä kuin nuo silloiset kalkatit. Silloin tipu mahtui pönttöön ja kaula katkesi vesurilla...

Summa summarum, helpon kuoleman avainsanat olen nyt polttomerkinnyt mieleeni:
1)Hämärä (ei paniikkia jäljelle jääville eikä kiinni otettavalle)
2) Pää alas päin (pölkylle menevä rento ja rauhallinen, lisäksi kaula automaattisesti sopivassa asennossa, eikä vaadi mitään linnulle kiusallista narulla venytystä. Toimii päivänvalossakin.)

Teille kokeneille harrastajille nämä teesit ovat tietenkin selviö, mutta jos yksikin uusi teurastaja saa tästä apua ikävään hommaansa, niin mielestäni nämä itsestäänselvyydet kannatti mainita :smt001

p.s. Pitäisi vaihtaa tuo typerä nimimerkkini... alun perin oli tarkoitus tämän foorumin kautta etsiä vain mustia (kalkkunan) höyheniä teatteri-teertä varten. No, Matin vanhat viestit innostivat tilaamaan butteja ja Palmikolta löytyi muutama "kesä"kana ja 3 kukkoa. Nooo... 4 kanarouvaa, Klaara, Suosikki, Nilkku ja Merkki, sekä Aapiskukko siirtyvät tänään sisäkanalaan ja kaksi ylimääräistä kukkopoikaa saivat eilen uuden, hyvän kodin. Toivottavasti en koskaan sorru ottamaan haudontaintoisia kanasia, jotta tämä uusi harrastus pysyy edes jotenkin aisoissa :smt004
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Ootas vaan .. kyl myö sut höynäytetään vielä kaikkeen mahdottomaan.. mitens olis kaiken puutavaran hellapilkkeiksi särkevät pukkipojat, parit yltiöpäisesti sikiävät suomenuuhet ja.....
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

No vielä noista kanan luista, että kyllä ne raakanakin tosi teräviksi lohkeaa. Nimimerkillä sormet auki kukon paloittelusta.. :smt017
Rouva Konijänkä

Viesti Kirjoittaja Rouva Konijänkä »

Koiralle voi syöttää sekä sikaa että lintua KYPSENTÄMÄTTÖMÄNÄ. Kennelrehun autossakin myydään kanansiipiä ja kauloja koirille. Meillä kaikki koirat barffaafat, joten syövät paljonkin myös sekä sikaa että lintua raakana. Ovat syöneet jo monen monta vuotta eikä koskaa ole ollut mitään ongelmia *koputtaa puuta*

Elimet poistin tosiaan heti, kun olin ottanut nirrin veks ja sen jälkeen laitoin roikkumaan, jotta jäähtyisivät ja nahka lähtisi helpommin irti. Mutta en kyllä huomannut sen olevan yhtään helpompaa kuin eilen, jolloin heti lämpimänä myös nyljin. Yhden kukon tajusin unohtaneeni vielä käsittelemättä, sisukset on siis jo pois, mutta unhtui roikkumaan ulos enkä enää jaksa lähteä laittamaan. Voiko sen huomenna vielä laittaa vai pitääkö vaan koirille nakata? Ja muutes jos kynin sen niin mitenkäs se sitten tapahtuu? Siis nypin sulat ja höyhenet veks mutta mitä sen jälkeen?

Rasvaisia olivat meidän ankat ja oli kova homma saada rasvat pois. Tasan kaksi maksaa onnistuin pelastamaan, aina hajosi sappi vaikka miten varovasti yritin niitä toisistaan erottaa. Ja maksapihvit sitten paistettiin heti=)
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Kasta se lintu poreilevaan veteen 15-30 sekunniksi.. sillain irtoo sitten höyhenet helpommin.. tossa kastamisessa on se ongelma, ettei sitä lintua saa liottaa tai muutoin irtoo se nahka..

Sorsia.. siis niitä ankkojen villimuotoja pruukataan roikuttaa ilman sisukaluja niin pitkään, ettäs jalat kun lähtee itellään irti, niin lintu on valmis ruuanlaittoon..( tää on vanha sanonta, savosta, mistäs muualtakaan)

Teillä on siellä jo niin kylmää, ettei mitään haittaa vaikka vähän unehtuis.. siitä vaan pataan .. kysy niiltä alkuperäisiltä vanhoilta äijiltä, jos et uso...

Meillä on poika puksuttanut kasviskuivurilla just linnun filettä..ohkasena siivuna, tuli kuulemma hyvää.(kalkkunaa oli , ankka on varmaan liian rasvaista). mää en sitä pysty syömään, kun laitto pentele soijaa ja pippuria. Kysys siltä vanhoilta, mitä on hirnakka... vois olla sellainen tuote, joka menis kulinaristeillekin :smt003

Siitä ankan rasvasta.... ei oo sen parempaa kuin siinä kypsytetty nauris.. se traani on kyllä oikeesti ihan haluttu aine.. traania, suolaa,naurista ja ohrasuurimoo..pikkaisen sipulia joukkoon ja PIIITKÄ haudutus padassa. Saa tietty laittaa vähän suolaakin :)
Vastaa Viestiin