Kysymyksiä salmonellasta

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin

Ovatko kanasi salmonellatestattuja? Miksi?

Äänestys päättyi 25 Huhti 2011, 14:17

kyllä
1
25%
ei
3
75%
 
Ääniä yhteensä: 4

*heta*

Kysymyksiä salmonellasta

Viesti Kirjoittaja *heta* »

Eviran sivujen innoittamana aloin pohtia salmonella-asiaa tarkemmin..

"Voiko kananmunassa olla salmonellaa?
Vain jotkut salmonellat, kuten Salmonella Enteritidis, voivat päätyä kananmunan sisälle ja säilyä siellä hengissä. Suomessa kevättalvella 2009 munantuotantotiloilta on löydetty Salmonella Tennessee -tartuntoja. Salmonella Tennessee ei siirry kanasta munan sisälle. Jos kanalla on salmonellatartunta, sen tuottamien munien pinnalla voi olla salmonellabakteereita ulosteiden kautta. Tätä estetään hyvällä tuotantohygienialla ja tarkastuksilla."

Kuumentaminen kuitenkin tappaa salmonellan, joten yllämainitut lajit kuitenkin kuolevat.


Miten salmonellatestatuilla tiloilla huolehditaan siitä, etteivät tautivapaat kanat saa tartuntaa? Sallitaanko esimerkiksi lintujen ulkoilu? Lähinnä pienkanaloiden käytännöistä kyselen.

Mitä haittaa kanalle on salmonellasta?

Onko kenenkään laumasta todettu salmonellaa ja mitkä olivat seuraukset?
Eviran sivuilta taas suora lainaus asiaan..

"Mitä tiloilla tapahtuu kun salmonella todetaan?

Kun salmonella on tilan eläimistä todettu, kunnaneläinlääkäri antaa tilalle kirjallisen päätöksen, jolla rajoitetaan muun muassa eläinten siirtoja ja ulkopuolisten henkilöiden vierailuja eläintiloissa. Päätöksen tarkoituksena on estää tartunnan leviäminen ja helpottaa tartunnan nopeaa hävittämistä. Salmonellan vuoksi annetut rajoitukset kieltävät muun muassa munien luovuttamisen muualle kuin joko pastöroitavaksi tai asianmukaisesti hävitettäväksi. Lisäksi eläinten teurastaminen tällaiselta tilalta on mahdollista, mutta vain erityisjärjestelyin, jotka takaavat sen, ettei tartunnasta aiheudu vaaraa sen enempää kuluttajalle kuin muille tuotantotiloille tai teurastamolle. Käytännössä eläimet teurastetaan tällöin muista erillään ja liha sekä teurastuksen sivutuotteet ohjataan kuumennusprosessiin, joka tappaa salmonellabakteerit."
Vastaa Viestiin