Kukko

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Hannu

Kukko

Viesti Kirjoittaja Hannu » 11 Joulu 2017, 19:33

Hei Teille kaikille ja kiitos foorumiin pääsystä.Olen Hannu Tyrnävältä.Laitoimme kesällä ankkoja ja kanoja . Ankkoja 10 ja kanoja 5. Kanoissa oli niin hyvä tuuri et yksi olikin kukko.
Nyttemmin olemme rakentaneet kanalan jossa oikeat lämmöneristykset ja lämmitys sekä tilaa kaikille ( 7 kanaa ja kukko ).Ruo-automaatit ja vesi tietenkin.
Laiton orret ja pesät. Pesiin ei vielä kaikki muni,osa kyllä. Huolestuttaa tuo kukon käytös. Nyt on n.7 kk vanha 4 kk vanhana rupesi kiekumaan ja oikeanoppisesti heti oikein.
Nyt kun menen munia hakemaan tulee päälle,onko tämä normaalia kukon käytöstä? Miten toimin tästä eteenpäin ?

kukkopoika
bankiva
Viestit: 354
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja kukkopoika » 11 Joulu 2017, 19:54

On normaalia kukon käytöstä.Meilläkin on ollu niitä vihaisia kukkoja,on tullu päälle kun on viety ruokaa ja kerrankin löi kämmenselkään kun vein herkkupaloja.Onneksi oli rukkanen niin ei tullu pahempaa jälkeä.
Nyt on kaksi vanhempaa kukkoa,niitä ei tarvitse varoa.Toinen on enempi aremman puoleinen.

Hannu

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja Hannu » 11 Joulu 2017, 20:14

Lämmin kiitos vastauksestasi.

Avatar
Aleksandra
viiriäinen
Viestit: 880
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 12 Joulu 2017, 12:48

Tervetuloa! :smt006

Joo, onhan se tavallaan normaalia käytöstä. Kukon tehtävä on suojella kanaparveaan ja jotkut kukot alkavat pitää ihmistä uhkana. Mutta koska kilttejäkin kukkoja on vaikka kuinka paljon, mielestäni kannattaa miettiä haluaako pitää kukkoa, jota joutuu varomaan. Varsinkin, jos sattuu olemaan pieniä lapsia voi vihainen kukko tehdä oikeasti vahinkoa. Onhan täälläkin ollut joitain keskusteluja kukkojen uudelleenkoulutuksesta, mutta itse olen aika skeptinen sen suhteen. Varsinkin jos hyökkäily on tullut kukolle päivittäiseksi tavaksi.

Mulla on tässä vuosien varrella ollut kuusi aikuista kukkoa. Vain yksi niistä on osoittautunut taipuvaiseksi hyökkäilemään. Kaikki muut ovat olleet kilttejä. Kiukkuinen kukko päätyi sitten paistiksi. Meillä oli juuri sopivasti yksi nuori joutilas loistoluonteinen kukko odottelemassa josko sille löytyisi oma parvi, joten se pääsi hyökkäilevän kukon tilalle. Ei tarvinnut enää stressata kanalassa ja tarkkailla aina toisella silmällä mitä se kiukuttelija puuhaa.

Kuvittelin aiemmin, että kukot pysyvät ihmisille kiltteinä, jos sen kanaparvea kohtelee rauhallisesti, jottei kukon tarvitse huolestua, eikä ihminen härnää kukkoa vaikkapa kiekumalla sille. Mutta ei asia ihan niin yksinkertainen olekaan. Että syitä tällaiseen käytökseen on varmaan monia. Meidän vihaisella kukolla oli ilmeisesti vain ihan syntyjään ikävä luonne. Se oli jotenkin arka ja hermostunut nuoresta pitäen, ja luulen, että sen aggressiivisuus kumpusi epävarmuudesta ja se hyökkäili ikään kun varmuuden vuoksi.
Alhoja elämän ilona.

Maattari
jussila
Viestit: 1633
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja Maattari » 12 Joulu 2017, 16:44

Mun mielestä ihmistä päin hyökkivän kukon käytös ei ole normaalia . Hyvä kukko tietää että ihminen ei ole uhka jota vastaan pitää suojella kanoja. Aggressiivisuus myös periytyy joten kannattaa miettiä haudottaako vihaisen kukon polkemia munia.
Sekulikanoja, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

kukkopoika
bankiva
Viestit: 354
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja kukkopoika » 12 Joulu 2017, 17:19

Eikös se vihaisuus ole yksi luonteenpiirre siinä missä muutkin luonteet.Vihaisia kukkoja on ollut iät ja ajat samalla lailla kuin kilttejäkin.
Monikaan ei tykkää vihaisesta kukosta,sitten ajatellaan kiltti on normaali,vihainen ei.Jonkun mielestä vihainen voi olla jopa hullu.

Goodman
kana
Viestit: 106
Liittynyt: 26 Tammi 2016, 19:40

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja Goodman » 14 Joulu 2017, 12:20

Mulla on vuosien varrella ollut ehkä 3-4 vihaista, jalkojani päin hyökkäillyttä kukkoa. Kaikille olen ”lääkkeeksi” antanut saman tuomion: pölkky ja kirves. Kärjistetysti päällekäyvää kukkoa voisi verrata isäntäänsä purevaan koiraan, ei sellaista luonteenpiirrettä tarvitse kenenkään hyväksyä. :smt027

kukkopoika
bankiva
Viestit: 354
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja kukkopoika » 14 Joulu 2017, 14:04

-jos kukko hyökkää hoitajan päälle,puolustaa kanojaan.
-jos sonni hyökkää hoitajan päälle,puolustaa lehmälaumaansa.
-jos lauhkea luonteinen lehmä poikii vaikka laitumelle ja hyökkää hoitajan päälle,puolustaa vasikkaansa.

Jos koira puree isäntää,mitä se puolustaa?Sehän on jo luonnevikainen.Nämä ovat vähän kaksi eri asiaa.

Taisku
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 23 Maalis 2015, 13:43
Paikkakunta: Kangasala

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja Taisku » 14 Joulu 2017, 16:27

Mielenkiintoinen keskustelu.

Minulta pisteet ja elonpaikka heltiää kilteille kukoille. Perustelen sillä, että kesykanan ja näinollen myös kukon ei tarvitse kanalassa puolustaa parveaan ihmiseltä. Ihminen ja kukko/kanat elävät jos nyt ei ihan symbioosissa, mutta ainakin vuorovaikutteisessa suhteessa, jossa hyötyä koituu molemmille osapuolille. Ja tässä kesyydellä on siivekkäiden osalta suuri rooli, kesykanalle on etua siitä, että se ainakin sietää ihmisen läsnäoloa. Käsittelyä ja silittelyä voi niin halutessaan opettaa, tästä on iso hyöty ainakin terveys- ja loistarkastuksissa.

Testosteronihuuruissa meuhkaava kukko on jatkuvassa hälytys- ja stressitilassa ja sen käytös voi hyvin vaikuttaa myös muun parven olotilaan nostamalla kanojenkin stressitasoja. Tuolla toisessa keskustelussa jokin aika sitten sivuttiinkin kukkojen kouluttamista, jos tilaa niille, aikaa ja tahtotilaa riittää. En kuitenkaan
toivoisi tuollaisen käytöksen periytyvyyden jatkumista seuraaviin sukupolviin.
Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. - Muumipappa -

Avatar
Aleksandra
viiriäinen
Viestit: 880
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 14 Joulu 2017, 17:06

Hyvä kommentti, Taisku. Toi on hyvä näkökohta, että myös muu parvi voi stressaantua jos kukko on kovin hyökkäilevä ja aina hälytystilassa. Olen myös sitä mieltä, kuten moni muukin, ettei aggressiivista kukkoa pitäisi käyttää suvun jatkamiseen.
Alhoja elämän ilona.

kukkopoika
bankiva
Viestit: 354
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja kukkopoika » 14 Joulu 2017, 17:31

En minäkään suosi vihaisia kukkoja -mistä niitä tulee?
Tapan huonosti käyttäytyvän kanankin.Muutamalla kanalla on sulkasato,yks kana hyökkäsi niitä siilin piikkejä repimään,oikein vauhdilla ajoi takaa.Toiset hyppi orsille pakoo.Kirves ei ollu kesäterässä,nyppiminen loppu.

Maattari
jussila
Viestit: 1633
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja Maattari » 15 Joulu 2017, 08:23

Vihaisia kukkoja voi saada ainakin jos ostaa siitosmunia/kanoja/kukkoja näiltä kukonkouluttajilta tai sellaiselta joka pitää hyökkivän kukon käytöstä normaalina tai sellaiselta jonka mielestä se oma kukko on vaan niin ihana että sitä ei voi pois laittaa vaikka se tekisi mitä. Näin vähän kärjistäen :smt004
Mutta vaikka tekisi kaikkensa niin aina välillä kiltistä parvesta tulee jokunen aggressivinen kukko, kaikki kuoriutuva kun ei vaan ole priimaa
Meilläkin huonosti käyttäytyvät kanat muuttavat pakastimeen, ei se nollatoleranssi koske pelkästään kukkoja
Muoks; meillä on myös nollatoleranssi hyökkiviä muita eläimiä kohtaan. Hyökkivä pukki tai kuttu tai kanikin päätyy pakastimeen vaikka kuinka puolustaisi laumaansa tai jälkikasvuaan, kun niitä mukavia ei puolustaviakin on pilvin pimein.
Sekulikanoja, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

SiniS
kääpiö-kochin
Viestit: 339
Liittynyt: 16 Kesä 2017, 05:04
Paikkakunta: Vaala
Viesti:

Re: Kukko

Viesti Kirjoittaja SiniS » 14 Tammi 2018, 15:13

Vihainen kukko saa meillä kirvesterapiaa jos päälle tulee, toista mahdollisuutta ei tipu. Ei meillä katsella pitkään huonon luonteisia lehmiäkään, ne pääsee hyvin äkkiä a-tuottajien matkassa kaupunkilomalle. Kakkosta odottaessa oli jo selkeä vaaratilanne, kun hieman arvaamaton lehmä linttas mut seinän ja itsensä väliin, olin sillon 7kk raskaana. Ei muuten ollu enää pitkäikäinen kanttura.
Vaikka se on sinänsä luontaista käyttäytymistä, niin pitää muistaa, että ruokkivaa kättä ei parane purra: kuitenkin on kyse kotieläimistä, eikä villeistä, joiden itseään puolustaakseen täytyy olla vihaisia.
Lehmiä, koiria, kissoja ja kanoja (orpington, maatiainen, kääpiökochin)

Vastaa Viestiin