Kukon teurastus..

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
albatrossi
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 29 Huhti 2012, 14:19
Paikkakunta: Haukipudas

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja albatrossi » 05 Syys 2016, 18:37

kupu poistetaan ''yläkautta'', eli sormet sisään ruokatorven vierestä (puukkoa voi käyttää apuna) ja sieltä pitäisi löytyä pussukka jonka sisällä on ruokaa. Kupu vedetään varovasti ulos.

albatrossi
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 29 Huhti 2012, 14:19
Paikkakunta: Haukipudas

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja albatrossi » 05 Syys 2016, 18:39

Täältä löytyy suolistus kuvasarjana. :smt001
http://www.munanetti.net/viewtopic.php?f=17&t=3958

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1563
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja Maattari » 06 Syys 2016, 06:41

Juuri kuten albatrossi sanoo.
Sydän ja munuaiset menee koirille tai kissoille. Maksa jauhetaan ja tehdään pihvejä tai paistetaan kokonaisena, hyvää ja miedon makuista on.
Ai niin, kivipiiratkin menee koirille.
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
nana
kana
Viestit: 68
Liittynyt: 13 Heinä 2015, 19:35

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja nana » 06 Syys 2016, 11:15

Otan kukon kainaloon (pidän jaloista kiinni) ja rauhoitan sen riiputtamalla sen päätä pölkynreunalla. Rauhoittuu tosi nopeasti. Sitten vesurilla terävällä lyönnillä pää poikki ja veret ämpäriin.

Sitten suolistan ja nyljen samaan aikaan kuten tällä videolla. Vetäminen vaatii hieman voimaa, eli itse joudun aluksi vetämään vuorotellen kaksin käsin yhdestä koivesta ja sitten toisesta. Kun rutina alkaa, veto helpottuu. Kaula, jalat ja sisäelimet koirille. Nahat jäävät siis pois ja lihat maustuvat helpommin.

https://www.youtube.com/watch?v=1X5o1JKvFRs
Maatiaiskanoja (Hämeenkanta & Lindellinkanta), lihakaneja, koira (käyttölinjainen saksanpaimenkoira)

mokomaki

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja mokomaki » 09 Syys 2016, 19:10

mutta tuossahan jää koivet siihen myttyyn kans? näppärän näköstä muuten mutta miten ne koivet? :smt005

Avatar
Annir85
leghorn
Viestit: 457
Liittynyt: 01 Heinä 2014, 17:32
Paikkakunta: Pori

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja Annir85 » 09 Syys 2016, 19:39

Tota täytyy kokeilla :smt035 , näyttää helpolta, mut saa nähdä kuin luonaa.
mokomaki kirjoitti:mutta tuossahan jää koivet siihen myttyyn kans? näppärän näköstä muuten mutta miten ne koivet? :smt005
näkyy lopussa miten niistä kintuista repii nahat...
light sussexeja, maranseja sekä ihanan hassu sekuliporukka, viiruja, kissa, koira, kaksi poikaa ja minä

Jani

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja Jani » 25 Syys 2016, 20:33

Vielä valmistuksesta. Jos yrittäisi matkia tuossa aiemmin postattua videota, niin rotsi ja sisäelimet lähtisi nätisti kerralla pois. Talteen jäisi kanoista rinta ja koivet.

Mikä vaikutus tällä on makuun, ettei nahkaa ole? Uunissa kanat pitää varmaan hauduttaa piiiiitkään.. mutta mikä on vaikutus nahalla.

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1563
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja Maattari » 26 Syys 2016, 07:26

Nahka pitää muutenkin aika rasvattoman lihan mehevämpänä ja makukin on mun mielestä parempi. Meillä kanat kynitään aina ja valmistus kokonaisena marinoinnin jälkeen matalassa lämmössä savipadassa useita tunteja. Tai sitten keittelen kokonaisena ilman marinointia kattilassa pitkään ja irrottelen lihat. Rintafileet voisi varmaan paistaa ja vähän kypsentää mutta koivet vaativat kyllä pidempää haudutusta.
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
nana
kana
Viestit: 68
Liittynyt: 13 Heinä 2015, 19:35

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja nana » 26 Syys 2016, 15:39

Itse olen todennut että ilman nahkaa mausteet painuvat paremmin lihaa ja kypsennysaika on paljon lyhyempi. Noin 20 min riittää.
Maatiaiskanoja (Hämeenkanta & Lindellinkanta), lihakaneja, koira (käyttölinjainen saksanpaimenkoira)

heikki
kana
Viestit: 67
Liittynyt: 17 Heinä 2014, 11:02
Paikkakunta: Järvenpää

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja heikki » 26 Syys 2016, 16:02

Komppaan tässäkin asiassa Maattaria paitsi, että sisäelimet paistetaan voissa / vatsarasvassa (kivipiira puhdistettuna paistetaan hieman piedempään) ja kokonaisuus laitetaan näkkileivän päälle.

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1563
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja Maattari » 26 Syys 2016, 19:26

Meillä menee sisäelimet paitsi maksa koirille tai kissoille :oops: Pakko myöntää että kivipiira ei houkuta. Minkälaista se on?
Pojan herkkua on grillatut kanansydämet mutta niitä se ei ole koskaan kotona saanut.
Mä en jaksa uskoa että vapaana ulkona liikkuneen kanan koipi kypsyy 20 minuutissa, eihän edes broilerin koipi kypsy siinä ajassa :smt017
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

heikki
kana
Viestit: 67
Liittynyt: 17 Heinä 2014, 11:02
Paikkakunta: Järvenpää

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja heikki » 27 Syys 2016, 10:05

Se leikellään ohuiksi viipaleiksi ja "sisäkalvo" poistetaan. haudutellaan hieman pidempään, muuten jää sitkeäksi. Erinomaista kun on saanut makua maksasta ja vastaavasta, eteenkin kalkkunalla, kun siinä on jo jotain syötävääkin. Eläimille tarjoijun vielä hyväksyn, mutta kompostointia vastustan.

Jani

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja Jani » 30 Syys 2016, 14:51

Operaatio suoritettu. Kaksi orppia ja kaksi maatiaista.
Pienet taintui heti veteläksi ja sai kirveellä päät pois. Isompien kanssa tainnutusrefleksi oli melkoinen, joten kesti hetken ennen kuin sai kanan aseteltua aloilleen ja kirveen kohdilleen. Lihat otin aiemmin mainitun videon keinoin. Maatiaiset lähtivät helposti ja rinta jäi siipineen nätisti maahan. Orppien kanssa joudin sitten kahdella kädellä vuorotellen vetämään ja en ole mikään kovin heikkovoimainen kaveri. Sanoisin, että orppeja ei kyllä esim. nainen tuosta vaan tuolla tekniikalla hoida. Tai ainakin hiki tulee :)

Putsasin lihat sitten lopuksi. Putsaamisella tarkoitan keltaisen läskin poistoa sieltä missä sitä paljon oli, sekä ylimääräisten roippeiden leikkamista pois, niin ja pesua tietenkin. Pari kysymystä aiheeseen liittyen.

- Kuinka tarkasta putsaaminen pitää tehdä ja onko em. putsaaminen sitä mitä sillä tarkoitetaan?
- Onko keltaisen fläsä syytä poistaa kokonaan, osittain, vai ei ollenkaan?
- Siellä rintapalan alapuolella kanan "kyliluiden" sisällä oli selkärankaa vasten jotain keltaista (rasvaa?), ja punaista. Pitikö nuo kuinka hyvin putsata vai onko mitään merkitystä?
- Kanan lihojen päällä on kalvo. Ymmärränkö oikein, että kalvoa ei pidä yrittää poistaa vaan se jätetään?
- Kuinka suuri merkitys lihan kuivaamisella on pesuvesien osalta. Vaikuttaako kosteus lihan koostumukseen jos se ei ole paperilla täysin kuivattua.

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1563
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja Maattari » 30 Syys 2016, 15:49

Mä putsaan kuvaamallasi tavalla. Mä jätän keltaisen rasvan jos sitä ei ole tuhottoman paljon, antaa mielestäni hyvää makua. Nuorissa harvemmin on paljon rasvaa mutta vanhoissa voi olla paljonkin. Kalvoja ei tarvitse poistaa, tai itse en ainakaan poista. Huuhtelen lihan ja annan kuivua huoneenlämmössä, en kuivaile.
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

heikki
kana
Viestit: 67
Liittynyt: 17 Heinä 2014, 11:02
Paikkakunta: Järvenpää

Re: Kukon teurastus..

Viesti Kirjoittaja heikki » 30 Syys 2016, 16:47

Ne ällöttävimmät ihrat voi käyttää niiden elinten paistamiseen tai vaikkapa perunamuussiin. Itse en yleensä kynimiseenkään loputtomasti aikaa käytä jos kokonaisuutena haudutan, tai savustan, kun ne haituvat ei nahkariekaleissa kissoja haittaa, eikä omassa luolamiestyyppisessä kokkailussa liikaa muitakaan ruokailijoita.

Vastaa Viestiin